Hrušky pošírované v zelenom čaji (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Jednoduchá ovocná lahôdka, ktorú môžete jesť ako prílohu či samostatný chod - dezert.

2
porcie
5 minút
príprava
15-20 minút
na 90-95 °C

Suroviny

Postup

  1. V poslednom čase u nás vyčíňajú búrky, pri ktorých silný vietor zhadzuje zo stromov ovocie ešte nie celkom dozreté. Dávam ho na parapet na slniečko. Ale už pár dní slnka nieto a ja rozmýšľam čo s každým dňom pribúdajúcimi plodmi na tráve. No a pri surfovaní na nete som na maďarskej stránke našla vynikajúci nápad, ktorý ma hneď zaujal. Jedná sa o ľahkú prípravu fakt skvelej pochúťky z francúzskej kuchyne. Pošírovanie je tepelná úprava, kde sa pri teplote 90-95 °C tiahne( varom sa to nemá nazvať) surovina v tekutine, čím si zachová svoj tvar a pritom aj dostatočne zmäkne. Pošírovať sa zvyknú hlavne mäsá a ryby, často aj zelenina. Najprv som dala zovrieť vodu a keď dosiahla var, plameň som vypla, počkala pol minútky a vhodila do nej vrecko zeleného čaju. Môžete použiť samozrejme kvalitnejší sypaný zelený čaj, my máme doma Pickwick:-) po dvoch minútach som čajové vrecko odstránila. Počas lúhovania som očistila dve nedozreté, búrkou predčasne strhnuté hrušky - olúpala som ich, rozštrvtila a zbavila jadrovníka.
  2. Kúsky ovocia som potom vložila do čaju, a ten privádzala k teplote 90°C. Od jej dosiahnutia som hrušky pošírovala, kým nezmäkli, teda asi 15 minút.
  3. Hotové som povyberala, nechala odkvapkať a jemne poliala medom. V pôvodnom recepte sa čaj osladí cukrom vopred a tak sa v ňom hrušky pošírujú. Mali sme ich ako čerstvý kompót k vyprážaným kuracím rezňom. Môžu sa podávať k ovsenej či inej sladkej kaši, pudingu, múčnikom či len samostatne ako drobné sladké ukončenie obeda... Chutia naozaj výborne, neľutujem, že som ich robila.