Hruškový koláč podľa Marielle - Fondant aux poires (fotorecept)

Autor receptu: amelie

Je mäkkučký a voňavý...

15 minút
príprava
45 minút
na 170°C °C

Postup

  1. Hrušky ošúpeme, odstránime jaderníky a pokrájame na kúsky veľké približne 2x2cm. V miske rozpustíme vanilkový cukor v hruškovici a naložíme do nej kúsky hrušiek. Prikryjeme a necháme 1-2 hodiny macerovať. Pripravíme si ostatné suroviny.
  2. Keď sa už hrušky macerovali potrebný čas, urobíme cesto na koláč. Do misy preosejeme hladkú múku s kypriacim práškom, pridáme celé vajcia, kryštálový cukor, smotanu, olej a maslo a vymiešame úplne hladké cesto. Malo by byť stredne husté - z lyžice by malo pomalšie stekať.
  3. Do cesta zľahka vmiešame hrušky aj s alkoholom, v ktorom boli naložené.
  4. Malom dobre vymastíme keramickú alebo sklenenú zapekaciu misu - štvorcovú alebo okrúhlu s priemerom 24 cm - a vlejeme do nej cesto.
  5. Pečieme pomaly pri 170°C na prostrednej mriežke. Rúru vopred nepredhrievame. Ešte horúci koláč vyklopíme na dosku, posypeme práškovým cukrom a keď trošku vychladne, pokrájame ho.