Hrnčekový koláč s posýpku, náš najobľúbenejší
Autor receptu: tetulka
Recept odpočutý u dochtora v čekárne. Hned som si povedala, že ho mosím vyskúšat, lebo sa mi zdál velice friško hotový, bez časovo náročného postupu. A teda, aj je to výborný koláčik, šecci sme si ho oblúbili a pečem ho velice často, dokonca aj ked ma prekvapí nečekaná náščiva, za chvílku je maškrta hotová, prááávdaže za predpokladu, že máte suroviny doma. A čo je též velice dóležité, neny drahý, takže any penaženku velice nepreluftuje....
15-20 minút príprava |
25-30 minút tepelná úprava |
Postup
- Všetky suroviny v miske dobre premiešame na hladké cesto. Cesto vylejeme do klasického veľkého plechu, ktorý sme vystlali papierom na pečenie a zarovnáme. Ak nemáme papier, tak plech vymastíme tukom a vysypeme hrubou múkou. Ale ja som si obľúbila papier na pečenie a nebojte sa, koláč sa dá ľahko po nakrájaní vyberať.
- Na vrch cesta poukladáme ovocie podľa sezóny. Samozrejme zbavené kôstok a väčšie môžeme poprekrajovať na menšie kúsky. Ak nemáme čerstvé ovocie, môže byť aj zavárané.
/čerešne, marhule, broskyne, slivky, ríbeyle, ale aj viac druhov kyslejšie zo sladším/
- Urobíme si posýpku, udané množstvo surovín vystačí na jeden plech. V kastróliku si roztopíme maslo, alebo iný tuk /Palmarín/, pridáme hrubú múku a práškový cukor, dobre premiešame a hotovou posýpkou posypeme vrch koláča a dáme piecť do vyhriatej rúry.