Hrnčekový koláč s krupicou (fotorecept)
Autor receptu: medovnicek
O tomto koláči mi hovorila moja kaderníčka Zlatka, keďže ma zaujal, vypýtala som si recept a túto nedeľu som koláčik aj upiekla. Jedol ho dokonca aj môj syn, ktorý sladké vôbec nejedáva. Že je v plnke krupica nepoznal ani on.
3x10 minút minút na 180 °C |
Postup
- Vajcia vyšľaháme s kryštálovým cukrom - ja som jeho množstvo ubrala a použila som hnedý trstinový cukor.
- Potom pridáme olej, studené mlieko - znovu prešľaháme. Do múky rozmiešame prášok do pečiva a s ostatnými surovinami pridáme do žĺtkového základu.
Hrnček na váženie surovín mal objem 250 ml.
- Cesto rozdelíme na dve rovnaké polovice.
- Hlboký plech vystelieme papierom na pečenie a rozotrieme naň prvú polovicu cesta - cesto bolo dosť husté, tak som kládla lyžicou kôpky a potom som ich stierkou rozotrela po celom plechu.
Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 C 10 minút.
- Medzitým si uvaríme plnku. Do litra mlieka nasypeme 4 PL krystálového cukru a keď mlieko zovrie, pridáme 8 PL detskej krupice. Za stáleho miešania uvaríme kašu. Ešte do horúcej pridáme 4 PL strúhaného kokosu. Ospravedlňujem sa, že ďalej som nefotila postup, priniesli mi vnúčika na varovanie, nebolo času už na fotenie.
- Krupicovú plnku natrieme na predpečené cesto a dáme znovu piecť na 180 C - 10 minút.
- Po desiatich minútach vytiahneme plech z rúry, natrieme zvyšnú časť kakaového cesta a znovu na 180 C desať minút pečieme. Po tejto dobe vytiahneme koláčik z rúry.
- Ihneď potrieme džemom - potierala som marhuľovým a posypeme kokosom, alebo môžeme aj poliať čokoládou.
Nenáročný, rýchly a hlavne chutný koláč.