Hrnčekový celozrnný koláč so slivkami

Autor receptu: monique

Slivky máme doma veľmi radi a okrem toho aj koláče. Preto som si upravila recept od maminy na hrnčekový koláč a spravila z neho zdravšiu variantu. Najviac ma potešilo, že všetkým veľmi chutil, dokonca aj sestre, ktorá je maniak na sladké a zdravé veci jej moc nechutia. (Hlavne tie, ktoré majú málo cukru :D)

30 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Najskôr si pripravíme slivky (umyjeme, vykôstkujeme, rozpolíme). V miske zmiešame 2 a pol hrnčeka ražnej celozrnnej múky s 1/2 hrnčeka kryštálového cukru a 1/2 hrnčeka oleja.
  2. Zo vzniknutého cesta si trochu odoberieme na posýpku.
  3. Pridáme 200 ml mlieka, prášok do pečiva a 3 vajcia. Zmes dobre rozmiešame. (Vzhľadom na to, že som použila ražnú múku, je cesto hustejšie než zvyčajne s pšeničnou múkou.)
  4. Vylejeme na vymastený a múkou (ražnou) vysypaný plech. Cesto je hustejšie, takže ho treba poriadne rozotrieť. Na vrch poukladáme rozpolené slivky. Ja som dala 1 kg sliviek, husto tesne vedľa seba, lebo ich máme radi a koláč je potom svieži. Pokojne dajte toľko, koľko Vám vyhovuje. Nakoniec koláč posypeme posýpkou, ktorú sme si na začiatku odložili. Dáme piecť na 15-20 minút pri 180 stupňoch. Dobrú chuť! P.S: Ak nie ste zvyknutý na chuť ražnej múky, môžete ju zmiešať so pšeničnou hladkou v pomere 1:1. Rovnako ak máte radi viac sladké, pridajte viac cukru (1 hrnček). :)