Hrnčekové knedle

Autor receptu: janadelfi

Moja svokra robieva hrnčekové knedle a mne sa veľmi páčili.....recept som si napísala a uložila do "kabelky". Kto by nepoznal ženské kabelky....viacej som ten recept nenašla.... Bola som nútená niečo vytvoriť, tak som si recept na tieto knedle zlepila z dvoch receptíkov..... Do tejto knedle som pridala petržlenovú vňaťku..... Ak dobre rátate, ja mám hrnčekov 5 ks lebo tieto ktoré mi darovala manželova mama sú trošku väčšie.....

Postup

  1. Ešte pred samotnou výrobou si pripravíme čajové hrnčeky, ktoré vymastíme masťou, alebo iným tukom a vysypeme múkou - hrubou, polohrubou - ja som použila detskú krupicu, lebo som múku minula...... Hrnčekov si pripravte na toto množstvo radšej 6 kusov.
  2. Žemle, alebo rožky pokrájame na kostičky a zalejeme rozpusteným maslom. V mlieku rozhabarkujeme žĺtky, osolíme a nalejeme na žemle a necháme chvíľu postáť. Za tú chvíľu si môžeme vyšľahať tuhý sneh, ktorý zatiaľ odložíme. K žemliam pridáme múku a kypriaci prášok, premiešame a zľahka vmiešame odložený tuhý sneh z bielkov. Zmes musí byť vláčna. Veľkou lyžicou plníme hrnčeky len mierne nad polovicu. Vložíme do kastróla, alebo hrnca v ktorom začína vrieť voda, pozor, radšej naliať menej vody a potom pridať rýchlovarnou kanvicou. Voda má siahať cca na trištvrte čajového hrnčeka, nie viacej, lebo by prskala do hrnčekov.......
  3. Knedle varíme 40 - 45 min. na stíšenom plameni - prikryté. Skúsime špajdlou a ak je - vytiahneme hrnčeky z vody von. Ja mám na to vyťahovátko na zaváraniny. Ale robila som to aj utierkou, alebo rukavicou na hrnce. Ak sme dobre vymastili a vysypali hrnček tak idú knedle vyklopiť - ak nie pomôžeme si nožíkom. Jemne obkrojíme okolo hrnčeka a vyklopíme. Po vyklopení knedličku potieram tukom a môžeme krájať.
  4. Tak a toto je to úžasné vyťahovátko na horúce poháre, hrnčeky.......