Hovädzie s kôprovou omáčkou (fotorecept)
Autor receptu: martina34
Už dávno som toto jedlo nevarila, ale je to chutné a s prípravou nie je veľa roboty. Teda chutnejšie by asi bolo s knedľou, ale na to ma rodina nenahovorila. Zvolila som trochu zdravšiu variantu s varenými zemiakami.
6 porcií |
180 minút príprava |
180 minút tepelná úprava |
Postup
- Najskôr si dáme variť mäsko. Z vývaru si môžeme urobiť hovädziu polievku a budeme mať kompletný nedeľný obed. Pridáme čierne celé korenie, koreňovú zeleninu a cibuľu a varíme 2-3 hodinky na miernom ohni, aby nám polievka ostala číra. Neskôr dáme aj soľ, prípadne vegetu, mäsko nám dostane dobrú chuť z prísad polievky. Doba varenia záleží od toho aké staré mäsko máme a ako dlho bude potrebovať, aby bolo mäkké.
- Medzi tým si pripravíme zemiaky, najlepšie je, keď máte aj pomocníka tak ako dnes som mala ja. Obed sa pripravuje oveľa rýchlejšie - ďakujem môjmu manželovi - Štefan39.
- Zemiačiky nakrájame a dáme variť do osolenej vody. Varíme cca 20 minút. Zemiaky potom len zlejeme a nepridávame do nich už nič.
- Kým sa varí mäsko a zemiaky, pripravíme si zápražku. Do hrnca si dáme rozpustiť maslo alebo zohriať olej, pridáme hladkú múku, trochu popražíme a pridáme pretlačený cesnak.
- Zápražku zalejeme studeným mliekom a smotanou a miešame, kým sa nám nerozpustia hrudky zápražky. Pridáme nasekaný kôpor a necháme variť za občasného miešania. Keď omáčka začne hustnúť, ak je veľmi hustá, prilejeme ešte trochu mlieka. Dochutíme soľou a cukrom, odstavíme a keď trochu ochladne, odoberieme si do hrnčeka trochu omáčky, rozmiešame v nej trochu citrónovej šťavy a pridáme k celej omáčke, aby sa nám "nezrazila".
Uvarené mäsko si vyberieme z polievky, nakrájame na plátky. Podávame spolu s varenými zemiakami.
- Takto dopadla žemľová knedľa, ktorú som robila v nedeľu prvýkrát. Super a spolu s kuriatkom na smotane, nestíhala som manžela z kuchyne odháňať.