Tekvicový koláč
Hokkaido koláč (fotorecept)
Autor receptu: remy
Spomienky na jeseň. Posledná tekvica hokkaido mala tú česť a
vznikol z nej sladký jesenný koláč.
Postup
- Hokkaido umyjeme, nakrájame a potrieme medom. Dáme upiecť na cca 30 minút pri cca 120 °C.
Hokkaido nastrúhame bez šupy na jemnom strúhadle. Váha 800 g bola v očistenom, surovom a nepečenom stave.
- Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme olej. Primiešame nastrúhanú tekvicu, vanilínový cukor a lyžičku škorice. Postupne pridávame preosiatu múku s práškom do pečiva. Na záver jemne vmiešame sneh z bielkov.
- Orechová zmes: vlašské orechy pokrájame na úhľadné kúsky. Počas vyhrievania trúby, alebo po dopečení tekvice, vložíme orechy na cca 8 minút do trúby, budú chutnejšie.
Orechy s maslom, medom a cukrom rozpustíme na panvici a chvíľu necháme karamelizovať.
- Cesto vlejeme na vymastený a múkou poprášený hlboký plech. Dáme piecť cca na 8 minút pri 170 °C. Cesto by nemalo byť ešte úplne tuhé, aby sa orechy lepšie zapiekli do cesta. Na cesto nalejeme orechovú zmes a dáme dopiecť.