Dusená hliva
Hliva ustricová na póre a kapii (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Som ortodoxný vyznávač jedál s hubami, hlavne s čerstvými. Medzi ne patrí aj hliva
ustricová, ktorej využitie v
posledných desaťročiach enormne narástlo. Nečudujem sa, pretože hliva priaznivo
ovplyvňuje krvný tlak, upravuje
hladinu cholesterolu, znižuje hladinu cukru, ako aj zlepšuje metabolizmus a regeneruje
vnútorné orgány. Pomáha aj
alergikom, astmatikom a trpiacim na rôzne zápaly, kĺbové a kožné ochorenia, navyše je
chutná i ľahko stráviteľná.
Takže, dnešok naštartujem zdravými raňajkami.
2-4 porcie |
15 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Na rastlinnom oleji som orestoval pokrájanú červenú cibuľu (ak by som bol mal, tak určite by som použil 10÷12 ks mladej zelenej cibuľky aj s „pierkami“), väčšiu kapiu a celý pór.
- Asi po 5÷7´, keď základ patrične „na skus“ zmäkol, pridal som doň dobré 2 PL masla a
- hlivu ustricovú pokrájanú, tak ako to máme radi, na väčšie kúsky a nechal ich „nasosať“ vôňu a šťavu základu.
- Nasledovali soľ a čerstvo mleté čierne korenie, podľa chuti a pol mocca lyžičky (ML) čerstvo mletej borievky - jalovca (na mletie používam starý elektrický mlynček na kávu, ktorý som pred rokmi „znárodnil“ mojej lepšej ½).
- Po premiešaní a pospájaní chutí a vôní som do zostavy „vbuchol“ vajíčka a už na vypnutom zdroji tepla, ich premiešaním nechal „zraziť“.
- Tak ešte „gazdova” hrsť lístočkov zeleného „trojboja“ (nezabudol som si nechať trošku na ozdobu pri servírovaní); na rovinu, ligurček mám iba sušený, tak stačila PL jeho „pliev“ a na koreň čerstvého si ešte musím počkať.
- Nuž a túto voňavú a hlavne zdravú pochúťku sme zajedali s maslovou hriankou; ruža nad tanierom je z našej záhradky, v ktorej nepoužívam žiadne pesticídy, ani iné chemické prípravky, takže nemám problém jej lupienky so slasťou zjesť tiež!
- Môj budúci živý ligurček si ešte hovie niekde v TiBýkovej záhrade pod Turnianskym hradom, ale bobkovému listu zo Slovenska sa darí aj pod horúcim arizonským slnkom; dokonca sa pri ňom uhniezdil aj tento jemný kvietok zo „samovýsevu”!