Dusená hliva

Hliva ustricová na póre a kapii (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Som ortodoxný vyznávač jedál s hubami, hlavne s čerstvými. Medzi ne patrí aj hliva ustricová, ktorej využitie v posledných desaťročiach enormne narástlo. Nečudujem sa, pretože hliva priaznivo ovplyvňuje krvný tlak, upravuje hladinu cholesterolu, znižuje hladinu cukru, ako aj zlepšuje metabolizmus a regeneruje vnútorné orgány. Pomáha aj alergikom, astmatikom a trpiacim na rôzne zápaly, kĺbové a kožné ochorenia, navyše je chutná i ľahko stráviteľná. Takže, dnešok naštartujem zdravými raňajkami.

2-4
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na rastlinnom oleji som orestoval pokrájanú červenú cibuľu (ak by som bol mal, tak určite by som použil 10÷12 ks mladej zelenej cibuľky aj s „pierkami“), väčšiu kapiu a celý pór.
  2. Asi po 5÷7´, keď základ patrične „na skus“ zmäkol, pridal som doň dobré 2 PL masla a
  3. hlivu ustricovú pokrájanú, tak ako to máme radi, na väčšie kúsky a nechal ich „nasosať“ vôňu a šťavu základu.
  4. Nasledovali soľ a čerstvo mleté čierne korenie, podľa chuti a pol mocca lyžičky (ML) čerstvo mletej borievky - jalovca (na mletie používam starý elektrický mlynček na kávu, ktorý som pred rokmi „znárodnil“ mojej lepšej ½).
  5. Po premiešaní a pospájaní chutí a vôní som do zostavy „vbuchol“ vajíčka a už na vypnutom zdroji tepla, ich premiešaním nechal „zraziť“.
  6. Tak ešte „gazdova” hrsť lístočkov zeleného „trojboja“ (nezabudol som si nechať trošku na ozdobu pri servírovaní); na rovinu, ligurček mám iba sušený, tak stačila PL jeho „pliev“ a na koreň čerstvého si ešte musím počkať.
  7. Nuž a túto voňavú a hlavne zdravú pochúťku sme zajedali s maslovou hriankou; ruža nad tanierom je z našej záhradky, v ktorej nepoužívam žiadne pesticídy, ani iné chemické prípravky, takže nemám problém jej lupienky so slasťou zjesť tiež!
  8. Môj budúci živý ligurček si ešte hovie niekde v TiBýkovej záhrade pod Turnianskym hradom, ale bobkovému listu zo Slovenska sa darí aj pod horúcim arizonským slnkom; dokonca sa pri ňom uhniezdil aj tento jemný kvietok zo „samovýsevu”!