Gulášový koláčik (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

4
porcie
25 minút
príprava
35 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Z múky a masla izbovej teploty vymiešame hmotu, vajíčko rozmiešame, polovicu nalejeme do cesta (druhú necháme na potretie cesta), pridáme studené mlieko a vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a chvíľu chladíme. Po zachladení z cesta vyvaľkáme pásik približnej veľkosti ako je obvod okrúhlej formičky (potrebujeme kruhovú formičku s priemerom 10 cm a výškou 4,5–5 cm).
  2. Formičku vystelieme cestom, ktoré zľahka popicháme vidličkou. Na cesto položíme papier na pečenie a nasypeme ryžu alebo nejakú strukovinu, aby sa cesto zaťažilo. Pečieme v predhriatej rúre pri 175 °C asi 15 minút.
  3. Po upečení vytiahneme opatrne papier aj s obsahom, potrieme vnútro vajíčkom a zapečieme ešte na 2–3 minúty. Korpus naplníme gulášovou plnkou, ktorú pripravíme tak, že do uvareného trebárs zvyškového gulášu pridáme nastrúhaný uvarený zemiak, prehrejeme, prípadne dochutíme podľa potreby.
  4. Zo zvyšného cesta vyvaľkáme „pokrievku“, ktorou prekryjeme vrch koláča. Poprepichujeme vidličkou, potrieme zvyšným vajíčkom a pečieme ešte asi 15 minút pri 175 °C.