Gulášový koláčik (fotorecept)
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
25 minút príprava |
35 minút na 175 °C |
Postup- Z múky a masla izbovej teploty vymiešame hmotu, vajíčko rozmiešame, polovicu nalejeme do cesta (druhú necháme na potretie cesta), pridáme studené mlieko a vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a chvíľu chladíme. Po zachladení z cesta vyvaľkáme pásik približnej veľkosti ako je obvod okrúhlej formičky (potrebujeme kruhovú formičku s priemerom 10 cm a výškou 4,5–5 cm).
- Formičku vystelieme cestom, ktoré zľahka popicháme vidličkou. Na cesto položíme papier na pečenie a nasypeme ryžu alebo nejakú strukovinu, aby sa cesto zaťažilo. Pečieme v predhriatej rúre pri 175 °C asi 15 minút.
- Po upečení vytiahneme opatrne papier aj s obsahom, potrieme vnútro vajíčkom a zapečieme ešte na 2–3 minúty. Korpus naplníme gulášovou plnkou, ktorú pripravíme tak, že do uvareného trebárs zvyškového gulášu pridáme nastrúhaný uvarený zemiak, prehrejeme, prípadne dochutíme podľa potreby.
- Zo zvyšného cesta vyvaľkáme „pokrievku“, ktorou prekryjeme vrch koláča. Poprepichujeme vidličkou, potrieme zvyšným vajíčkom a pečieme ešte asi 15 minút pri 175 °C.
|