Grilované sardinky so zelenou zeleninou (fotorecept)
Autor receptu: amelie
Ľahká letná večera s priateľmi či rodinou.
Postup
- Je to veľmi variabilné jedlo: na prílohu jednoducho použite, čo máte radi a máte to práve poruke:-)
- Korenín netreba veľa, aby sa nepotlačila chuť jednotlivých potravín.
- Ryby však musia byť čerstvé.
- So sardinkami je trocha babračka, ale výsledok je skvelý, na osobu treba počítať 6 -12 kusov (podľa hladu, počtu pohárov vína a stavu nálady). Rybičkám rozrežeme brušká a vyberieme vnútornosti,
- odrežeme hlavy a vytiahneme chrbticu smerom od vrchu k chvostu, ide to celkom ľahko.
- Pripravíme si marinádu: potlčieme guľôčky horčice a čierneho korenia a rozmiešame so soľou, údenou paprikou, citrónovou šťavou a olejom (nemal by byť výrazný, keďže ide o ryby). Plátky sardiniek poukladáme v jednej vrstve na taniere alebo tácne kožou dole a polejeme marinádou. Uložíme na noc do chladničky. Ryby sa síce marinujú krátko, ale sardinky získajú lepšiu chuť, ak si v marináde poležia dlhšie.
- Asi 20 minút pred podávaním si pripravíme prílohu: osvedčili sa mi zelené druhy zeleniny pripravené čo najjednoduchšie, aby vynikla chuť rýb. Mladé strukoviny stačí uvariť v mierne osolenej vode (uvarené bôby nezabudnite stiahnuť z druhej kože), očistenú papriku a avokádo iba pokrájať, šalát potrhať... Nijaká zálievka, každý si môže zeleninu dosoliť či dokoreniť na tanieri podľa vlastnej chuti
- Kým si pripravíme zeleninu na taniere, rozohrejeme planšu, gril alebo veľkú panvicu s troškou oleja a sardinky opečieme z jednej strany. Najlepšie je pripravovať ryby po jednej až dvoch porciách.
- Každý dostane zeleninu podľa vlastnej chuti, k tomu pohár dobrého ružového vína a ... niet čo dodať:-)))