Grilované sardinky so zelenou zeleninou (fotorecept)

Autor receptu: amelie

Ľahká letná večera s priateľmi či rodinou.

Suroviny

Postup

  1. Je to veľmi variabilné jedlo: na prílohu jednoducho použite, čo máte radi a máte to práve poruke:-)
  2. Korenín netreba veľa, aby sa nepotlačila chuť jednotlivých potravín.
  3. Ryby však musia byť čerstvé.
  4. So sardinkami je trocha babračka, ale výsledok je skvelý, na osobu treba počítať 6 -12 kusov (podľa hladu, počtu pohárov vína a stavu nálady). Rybičkám rozrežeme brušká a vyberieme vnútornosti,
  5. odrežeme hlavy a vytiahneme chrbticu smerom od vrchu k chvostu, ide to celkom ľahko.
  6. Pripravíme si marinádu: potlčieme guľôčky horčice a čierneho korenia a rozmiešame so soľou, údenou paprikou, citrónovou šťavou a olejom (nemal by byť výrazný, keďže ide o ryby). Plátky sardiniek poukladáme v jednej vrstve na taniere alebo tácne kožou dole a polejeme marinádou. Uložíme na noc do chladničky. Ryby sa síce marinujú krátko, ale sardinky získajú lepšiu chuť, ak si v marináde poležia dlhšie.
  7. Asi 20 minút pred podávaním si pripravíme prílohu: osvedčili sa mi zelené druhy zeleniny pripravené čo najjednoduchšie, aby vynikla chuť rýb. Mladé strukoviny stačí uvariť v mierne osolenej vode (uvarené bôby nezabudnite stiahnuť z druhej kože), očistenú papriku a avokádo iba pokrájať, šalát potrhať... Nijaká zálievka, každý si môže zeleninu dosoliť či dokoreniť na tanieri podľa vlastnej chuti
  8. Kým si pripravíme zeleninu na taniere, rozohrejeme planšu, gril alebo veľkú panvicu s troškou oleja a sardinky opečieme z jednej strany. Najlepšie je pripravovať ryby po jednej až dvoch porciách.
  9. Každý dostane zeleninu podľa vlastnej chuti, k tomu pohár dobrého ružového vína a ... niet čo dodať:-)))