Griláž z pravého karamelu (fotorecept)

Autor receptu: petravoska

Poznám viacero receptov na griláž. Je jednou z mojich najobľúbenejších sladkostí. Najradšej však mám tú, ktorá sa pripravuje z poctivého karamelu. Viem, že najmä začínajúce gazdinky majú z karamelu hrôzu, minimálne však majú pred ním rešpekt. Nie je to však taký strašný problém, vyžaduje si len väčšiu dávku trpezlivosti. Výsledok potom určite stojí za to.

60 minút
príprava
20-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Z polovice cukru urobíme karamel. Pridávam fotografie jednotlivých fáz, ktorými cukor prechádza, kým z neho dostaneme pochúťku zvanú karamel: 1. Do suchého hrnca vsypeme spomínanú polovicu cukru.
  2. 2. Cukor zohrievame na strednom plameni. Začína meniť konzistenciu.
  3. 3. Začína meniť farbu. Nám zase začína stúpať adrenalín. Zároveň vidíme, že sa topí a mení sa na hustú tekutinu.
  4. 4. Cukor je už takmer roztopený, ešte stále v ňom pozorujeme tvrdé hrudky. Tu zvyknem zložiť karamel z ohňa a za stáleho miešania a vracania karamelu na oheň, hrudky rozpustím. Chce to trošku trpezlivosti.
  5. Keď sa hrudky rozpustia, karamel je hotový, pridáme druhú polovicu cukru spolu s maslom. Pozor, karamel prudko zmení konzistenciu. Netreba sa zľaknúť, ale miešať, takisto to zvyknem zložiť z priameho ohňa a rozpustím karamel v horúcom masle.
  6. Keď zmes v sebe nemá žiadne hrudky a tvrdé kúsky a vyzerá tak, ako na obrázku, prilejeme do nej mlieko rozhabarkované s vajíčkom.
  7. Trošku spolu povaríme.
  8. Prisypeme orechy. Dve tretiny zvyknem postrúhať a jednu posekať.
  9. Zmes necháme chvíľku stáť, aby nebola horúca. Letnou zmesou natierame oblátky, na dve alebo tri vrstvy, záleží na tom, akú veľkosť oblátok sme kúpili. Mne tentokrát vyšli až tri vrstvy. Oblátky nenatierame až úplne ku kraju, aby zmes nevytiekla von. Dôležité je griláž po naplnení zaťažiť, aby sa na oblátkach nedvihli rohy, ale aby pekne priľnuli k plnke. Hotovú griláž vložíme do chladničky alebo na chladné miesto, aby stuhla.
  10. Stuhnutú griláž polejeme čokoládovou polevou buď celú alebo iba pofŕkame. Tu je hotová: