Grécke špenátové rizoto Spanakorizo

Autor receptu: 2010

Grecka suseda poradila , s tymto jednoduchym a zdravym receptom. Spanakorizo s fetou ciernymi olivami a domacim chlebikom a Kourtakis vinom.

2-3
porcie
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na olivovom oleji spenime cibulku a pridame na drobno nakrajany cesnak. Pridame na krajany certsvy spenat podlejeme vyvarom -bujonom alebo vodou a podusime cca 2-3 minuty (nechame len zavednut). Pridame ryzu a po troskach dolievame tekutiny ( bujon a paradajkovu stavu)zvysime plamen, ked sa nam to zacne varit znizime teplotu a stale premiesame trva to cca. 20 minut podla druhu ryze , tak cca. 3 minuty pred koncom pridame kopor a petrzlen ochutime a dovarime. Konzistencia je ovela redsia ako slovenske rizoto , ale nie je to polievka a ryza nie je rozvarena. Mnozstvo tekutin je tazko odhadnut zalezi od ryze ale je to ovela viac ako pri normalnom duseni. Ryza je riedka ale stale" al dente" da sa do nej zakusnut.
  2. Servirujeme s greckym ovcim syrom feta, ktory rozdrobime na vrch ( alebo tym ktory ho maju velmi radi ako ja, dame viac) plus pridame nakladane cierne olivy ,najlepsie tie velke kalamata a dobry cerstvy domaci chleba na vycistenie taniera...