Gravlax (fotorecept)
Autor receptu: sjuz
Nórsky gravlax alebo švédsky gravad lax, či dánsky gravad laks, je škandinávska príprava čerstvého lososa suchým marinovaním 12-24 či niekde aj 48 hodín. V chladničke potom vydrží týždeň.
A keďže som sa na tento recept chystala už nejakú dobu, a dnes sme v Metre našli krásneho lososa za dobrú cenu, neváhala som ani chvíľu, a losos už pekne odpočíva v chlade:)
A ja už sa neviem dočkať, kedy bude hotový:)
Postup
- Základ je soľ, cukor a korenie. Ostatné suroviny sa líšia tým, v akej krajine sa losos pripravuje - napríklad niekde sa pridáva aj gin, citrónová kôra...
Takže lososí filet bez kostičiek - maličké vytiahneme pinzetou.
- Pripravíme si suroviny:
- Ja som si odkrojila z veĺkého fileta dva pláty, ostatné som naporcovala na steaky a dala do mraziaku.
Vložíme do misky, kde s budú filety marinovať.
- Zmiešame si v miske soľ, cukor a nasekaný kôpor.
- Filety okoreníme.
- Jednu časť potrieme horčicou:
- Na oba filety vysyspeme zmes a popritláčame rukou.
- Jeden filet priložíme na druhý - opatrne, aby sa zmes nevysypala príliš mimo mäsa, a tú, čo predsa len trochu zostala mimo, rukami pritlačíme na boky lososa.
- Misku zabalíme do fólie, a uložíme do chladničky alebo do chladu, navrchu zaťažíme - na lososa položíme nejakú kuchynskú dosku, a na ňu môžeme položiť už čokoľvek - plechovky s pivom, fľašu, tehlu, kamene... My máme na terase v zime termobox, kde mám zeleninu - do neho som dala lososa a navrch som položila tehlu:)
Necháme marinovať 24 hodín. Ja som v polovici zliala šťavu, ktorá sa vytvorila, aby nebol losos príliš slaný. Lososa som otočila, a marinovala zaťaženého ešte ďalších 8 hodín.
- K lososovi podávame omáčku, ktorú si pripravíme vymiešaním žĺtka s olivovým olejom postupom ako pri majonéze, pridáme šťavu z citróna a lyžičku francúzskej horčice.
Môžeme pridať aj posekaný kôpor.
Podávame napríklad na tmavom celozrnnom chlebe, preliaty omáčkou, a s listom šalátu.
Ja som si šalát pripravila na tanier, navrch poukladala lososa, a preliala omáčkou.