Gaštanová torta
Autor receptu: redakcia
10 porcií |
30 minút príprava |
45 minút tepelná úprava |
Postup- Oddelíme žĺtky a bielky do dvoch misiek. Žĺtky minútku prešľaháme, pridáme k nim dva kusy rozmrazeného gaštanové pyré (jeden má hmotnosť 250 g) a šľaháme, až kým nevznikne tuhý nadýchaný
krém. So štipkou soli pripravíme tuhý sneh z ôsmich bielkov. Postupne zašľahávame sneh do žĺtkovo–gaštanovej masy, aby sme neporušili nadýchanosť. Sneh pridávame po troch lyžiciach, kým sa neminie.
- Tortovú formu vymastíme maslom a vysypeme polohrubou múkou. Pripravenú zmes nalejeme do formy a pečieme v rúre rozohriatej na 160 oC 40 až 45 minút. Upečený a vychladnutý korpus rozkrojíme na polovicu, pokvapkáme rumom, potrieme krémom, zlepíme a zvyškom krému potrieme celý korpus. Ozdobíme šľahačkou a postrúhaným gaštanovým pyré.
- Hotovú tortu necháme v chladničke odstáť asi šesť hodín. Plnka: do vyšľahanej šľahačky pridáme postrúhané gaštanové pyré a necháme odstáť v chladničke 30 minút.
|