Francúzka bageta (fotorecept)
Autor receptu: kajusiqq
Ďeň pred prípravou jej musíme venovať 3 minútky:)
Bageta je druh pečiva pochádzajúceho z Francúzska, ktoré je tvarom neobvykle dlhé v
pomere ku svojej celkovej veľkosti. Bežná bageta je 5 až 6 centimetrov široká a môže
byť až meter dlhá. V priemere váži okolo 250 gramov.]
Bagety sa používajú väčšinou na sendviče alebo jednohubky. Vo Francúzsku veľmi často tvoria základ raňajok.Tento recept mam od mamky a ta ho ma z nieakeho časopisu:)...niekedy robievala na ranajky(ked nemala spania:D)
2 porcie |
30 minút na 220 °C |
Postup
- Ďeň pred prípravou jej musíme venovať 3 minútky:
Celozrnu muku zmiešame s 50 ml vody,zakryjeme priesvitnou folioua pri izbovej teplote necháme stáť 24 hodín.(takzvaný ľahký domáci kvások ktorý dáva bagete špeciálnu arómu)
- Na druhý deň v mise zmiešame "kvasok" s mukou a soľou.
- Droždie rozmrvíme a spolu s medomdohladka rozmiešame asi v 300 ml studenej vody.
- Pridáme do misy a všetko spolu dokladne zmiesime:) Cesto prikryjeme a priblížne 30 minút necháme odpočívať.
- Nakysnuté cesto rozpolíme a necháme odpočívať ďalľích 10 minút.
- Z oboch kusov vygúľame na pomúčenej doske dlhý valec-nie však dlhší než plech.
Trošku ho sploštíme.
- Jednu pozdlžnu stranu zahneme mierne dovnútra,druhu preložíme cez ňu a pevne stlačíme.Bageta tak získa svoj typický tvar.
- Plech vystelieme papierom na pečenie.Položíme naň bagetu možme aj obe podľa toho ake veľke ich chceme a opäť ju necháme kysnúť asi 1 hodinu.Rúru predhrejeme na 220 stupnov.Každých 5 cm urobíme do bagety zľahka šikmý zárez dobre naostreným nožom.Tu su už vykysnuté:)
- na dno rúry nalejeme 1/2 hrnčeka vody,plech položíme na prostrednú koľajničku,Dvierka rúry okamžite zatvoríme a bagetu pečieme v horúcej pare priblížne 30 minút do zlatista.
Bagety nechme vychladnúť.
Nezabudajte na pravidlo francúzov:bageta nesmie byť staršia ako pol dňa.....ale ak to nejde tak ju potom iba znova ohrejeme v rúre na 180 stupnov alebo zamrazíme a po rozmrazení dáme na chvíľku piecť:)