Florentská torta Zuccotto
Autor receptu: tutika
Recept na túto zaujímavú a chutnú ľahkú tortu som objavila v časopise Dortománie. Kvôli
alergii som vymenila pomarančovú kandizovanú kôru za citrónovú a upravila som aj
dávkovanie cukru, v pôvodnom recepte sa uvádzalo 380 g.
8 porcií |
20 minút príprava |
20 minút na 160 °C |
Postup
- Príprava cesta: nad parou vyšľaháme vajíčka s kryštáľovým cukrom, kým nezhustnú. Odstavíme a zašľaháme rozpustené maslo. Stierkou vmiešame múku s kukuričným škrobom a polovicu cesta vlejeme do malého plechu vystlaného papierom na pečenie.
Do zvyšného cesta vmiešame preosiaté kakao.
Pečieme 15-20 minút.
Ak nemáme plechy malej veľkosti, jeden veľký vystelieme a predelíme napoly alobalom.
Upečené pláty necháme vychladnúť.
- Guľatú misku s priemerom 20-22 cm vystelieme potravinovou fóliou. Okraje piškótových plátov orežeme a každý plát rozdelíme na tri rovnako široké pruhy. Z pruhov vyrežeme trojuholníky a striedavo /svetlý, tamavý/ poukladáme na dno misky. Vytvoríme" mozaiku".
Pokropíme kávovým, alebo iným likérom.
- oriešková náplň:
Tvaroh vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, pomletými lieskovými orieškami a sekanou kandizovanou citrónovou kôrou. Želatinu necháme v troche vody nabobtnať, zohrejeme / nevaríme/ a vmiešame dve lyžice krému. Pridáme k ostatnému krému a vymiešame. Natrieme na piškótovú mozaiku. Malú guľatú misku obalíme v potravinárskej fólii a vtlačíme do krému / vytvorí sa priestor pre tmavý krém/. Dáme schladiť do chladničky / cca 20 minút/.
- čokoládová smotanová náplň:
Mascarpone vymiešame s práškovým cukrom. Nad parou rozpustíme čokoládu, do vlažnej čokolády primiešame nabobtnanú zohriatu želatínu a vyšľaháme s mascarpone.
Hmotu natrieme do priehlbiny svetlej náplne, na povrch pokladieme zvyšné piškótové trojuholníky, po bokoch poukladáme okraje a dáme na 2 hodiny stuhnúť do chladničky.
Vyklopíme na tanier a podávame.
Koláčik je možné uchovať v mrazničke, zachová si vláčnosť a chuť.