Florentská torta Zuccotto

Autor receptu: tutika

Recept na túto zaujímavú a chutnú ľahkú tortu som objavila v časopise Dortománie. Kvôli alergii som vymenila pomarančovú kandizovanú kôru za citrónovú a upravila som aj dávkovanie cukru, v pôvodnom recepte sa uvádzalo 380 g.

8
porcií
20 minút
príprava
20 minút
na 160 °C

Postup

  1. Príprava cesta: nad parou vyšľaháme vajíčka s kryštáľovým cukrom, kým nezhustnú. Odstavíme a zašľaháme rozpustené maslo. Stierkou vmiešame múku s kukuričným škrobom a polovicu cesta vlejeme do malého plechu vystlaného papierom na pečenie. Do zvyšného cesta vmiešame preosiaté kakao. Pečieme 15-20 minút. Ak nemáme plechy malej veľkosti, jeden veľký vystelieme a predelíme napoly alobalom. Upečené pláty necháme vychladnúť.
  2. Guľatú misku s priemerom 20-22 cm vystelieme potravinovou fóliou. Okraje piškótových plátov orežeme a každý plát rozdelíme na tri rovnako široké pruhy. Z pruhov vyrežeme trojuholníky a striedavo /svetlý, tamavý/ poukladáme na dno misky. Vytvoríme" mozaiku". Pokropíme kávovým, alebo iným likérom.
  3. oriešková náplň: Tvaroh vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, pomletými lieskovými orieškami a sekanou kandizovanou citrónovou kôrou. Želatinu necháme v troche vody nabobtnať, zohrejeme / nevaríme/ a vmiešame dve lyžice krému. Pridáme k ostatnému krému a vymiešame. Natrieme na piškótovú mozaiku. Malú guľatú misku obalíme v potravinárskej fólii a vtlačíme do krému / vytvorí sa priestor pre tmavý krém/. Dáme schladiť do chladničky / cca 20 minút/.
  4. čokoládová smotanová náplň: Mascarpone vymiešame s práškovým cukrom. Nad parou rozpustíme čokoládu, do vlažnej čokolády primiešame nabobtnanú zohriatu želatínu a vyšľaháme s mascarpone. Hmotu natrieme do priehlbiny svetlej náplne, na povrch pokladieme zvyšné piškótové trojuholníky, po bokoch poukladáme okraje a dáme na 2 hodiny stuhnúť do chladničky. Vyklopíme na tanier a podávame. Koláčik je možné uchovať v mrazničke, zachová si vláčnosť a chuť.