Jablkový koláč

Fajnový koláč s karamelizovanými jablkami (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Tento fajnový koláč upečiete rýchlo a jednoducho. Mierka je 200 ml hrnček.

Suroviny

Postup

  1. Ošúpané a očistené jablká nakrájam na kocky strednej veľkosti. Nechám zakryté bokom.
  2. V širšom kastróliku na miernom ohni zkaramelizujem cukor. K tekutému karamelu pridám na kocky nakrájané maslo s Herou (dala som pol na pol). Za stáleho miešania nechám roztopiť a vsypem očistené a na stredné kocky nakrájané jablká. Potom do toho vlejem poriadne premiešané mlieko so škrobom a mierne varím na hustejšiu karamelovú zmes. Kocky jabĺk nerozvarím, ostanú celé. Odstavím a nechám chladnúť na čas, kým si pripravím cesto.
  3. Na cesto vyšľahám mixérom celé väčšie vajcia s cukrom a štipkou soli. Vlejem jogurt, olej, rum a mierne prešľahám. Múku s práškom do pečiva vsypem naraz a jemne prešľahám. (Ak je cesto veľmi husté, môžete pridať ešte trochu jogurtu.)
  4. Cesto vylejem a urovnám na plech 18 x 29 cm vymastený tukom a posypaný strúhankou. Na celý povrch cesta lyžicou rozložím rovnomerne karamelovú zmes aj s jablkami. Následne na celom plechu lyžicou prevraciam jablkovú zmes do cesta, aby sa trochu premiešala s cestom.
  5. Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov 35 minút. Kontrola špajľou.
  6. Ochladený upečený koláč posypem práškovým cukrom.