Erős Pista po mojom (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Milujeme ostré jedlá, rada používam do jedál svoj pálivý krém, pridávam recept, kto chce,
môže vyskúšať :-)
1 dávka porcia |
10 minút príprava |
Postup- Kápiu som umyla, zbavila stopky a jadrovníka, semienok a žiliek, prekrojila som ju pozdĺž na polovice,...
- ..a pokrájala na menšie kusy.
- Umyla som podlhovasté červené pálivé papriky, odkrojila som iba koniec so stopkou a jadrovníkom, semienka som neodstraňovala, ja ich pridávam, lebo milujeme ostré :-))),
- ...tiež som ich pokrájala na menšie kúsky.
- Do cuttera som dala pokrájané pálivé papriky,...
- ..pokrájanú kápiu,...
- ...odvážené množstvo soli..
- ...a rozkutrovala som na krém tak, aby v ňom zostali aj maličké kúsky, máme ich radi, ak sú aj cítiť na jazyku :-)
- Naplnila som pálivý krém do vysterilizovaného čistého pohára,...
- ...uzavrela viečkom a odložila som ho do špajze. Netreba vôbec sterilizovať, soľ ho dostatočne konzervuje, nekazí sa, neplesnivie. Ak ho otvorím, držím ho v chladničke až do spotrebovania, ale u nás sa spotrebuje veľmi rýchlo. Tento domáci výrobok vydrží bez kazenia aj dlhšie ako jeden rok a bez úhony. Tento pálivý krém robím v pomere 1:1 sladkej a pálivej papriky, kápia dodáva vynikajúcu a príjemnú sladkú chuť k pálivosti dlhých paprík, krém je zamatovejší a oveľa chutnejší. Pridávam do polievok, omáčok, k mäsám na šťave, používam na marinovanie najrôznejšieho mäsa, grilovanie, do šalátov, tiež ho pridávam do rôznych nátierok a slaných krémov. Pre slanosť nie je vhodný ako samostatná chuťovka.
Je to vynikajúci domáci produkt na čisto prírodnej báze, neobsahuje žiadne konzervanty, postačí samotná soľ, neobsahuje žiadne umeliny - teda žiadne éčka.
Recept odporúčam milovníkom ostrých jedál, príprava je rýchla a veľmi jednoduchá.
Je to skvelý domáci polotovar so širokým použitím.
|