Erős Pista po mojom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Milujeme ostré jedlá, rada používam do jedál svoj pálivý krém, pridávam recept, kto chce, môže vyskúšať :-)

1 dávka
porcia
10 minút
príprava

Postup

  1. Kápiu som umyla, zbavila stopky a jadrovníka, semienok a žiliek, prekrojila som ju pozdĺž na polovice,...
  2. ..a pokrájala na menšie kusy.
  3. Umyla som podlhovasté červené pálivé papriky, odkrojila som iba koniec so stopkou a jadrovníkom, semienka som neodstraňovala, ja ich pridávam, lebo milujeme ostré :-))),
  4. ...tiež som ich pokrájala na menšie kúsky.
  5. Do cuttera som dala pokrájané pálivé papriky,...
  6. ..pokrájanú kápiu,...
  7. ...odvážené množstvo soli..
  8. ...a rozkutrovala som na krém tak, aby v ňom zostali aj maličké kúsky, máme ich radi, ak sú aj cítiť na jazyku :-)
  9. Naplnila som pálivý krém do vysterilizovaného čistého pohára,...
  10. ...uzavrela viečkom a odložila som ho do špajze. Netreba vôbec sterilizovať, soľ ho dostatočne konzervuje, nekazí sa, neplesnivie. Ak ho otvorím, držím ho v chladničke až do spotrebovania, ale u nás sa spotrebuje veľmi rýchlo. Tento domáci výrobok vydrží bez kazenia aj dlhšie ako jeden rok a bez úhony. Tento pálivý krém robím v pomere 1:1 sladkej a pálivej papriky, kápia dodáva vynikajúcu a príjemnú sladkú chuť k pálivosti dlhých paprík, krém je zamatovejší a oveľa chutnejší. Pridávam do polievok, omáčok, k mäsám na šťave, používam na marinovanie najrôznejšieho mäsa, grilovanie, do šalátov, tiež ho pridávam do rôznych nátierok a slaných krémov. Pre slanosť nie je vhodný ako samostatná chuťovka. Je to vynikajúci domáci produkt na čisto prírodnej báze, neobsahuje žiadne konzervanty, postačí samotná soľ, neobsahuje žiadne umeliny - teda žiadne éčka. Recept odporúčam milovníkom ostrých jedál, príprava je rýchla a veľmi jednoduchá. Je to skvelý domáci polotovar so širokým použitím.