Ovocný koláč
Egrešový koláčik (fotorecept)
Autor receptu: marikaa
Na záhrade som našla krík so zabudnutými egrešmi. Na lekvár ich bolo málo, koláč
som
nikdy nepiekla. Tak som si pomohla internetom a
vlastnou fantáziou a vyšiel z toho tento recept. Sama som bola prekvapená tým, čo
sa dá vykúzliť z často podceňovaných egrešov. Rada sa podelím s receptom a
ponúkam ho všetkým varecháčom. Vyskúšajte, neobanujete.
10 porcií |
20 minút príprava |
35 minút na 170 °C |
Postup
- Najskôr dáme variť cca 500 g egrešov. Necháme úplne rozvariť a varíme kým sa odparí časť tekutiny. Potom pridáme cukor a v malom množstve rozmiešaný pudingový prášok. Povaríme a necháme vychladnúť.
- Z uvedených surovín v mixéri alebo ručne vypracujeme cesto, zabalíme do fólie a necháme odpočívať cca 30 min.
- Cesto roztlačíme na okrúhly plech (ja som mala priemer 25 cm). Na to dáme vychladnutú kašu z egrešov. Zvyšné egreše dobre obalíme v práškovom cukre a posypeme na koláč. Dáme piecť do rúry na 180 °C asi na 10 min.
- Z bielkov a štipky soli šľaháme sneh. Keď máme bielu penu, pridáme 1/2 cukru a vyšľaháme do tuha. Pridáme ostatný cukor a citrónovú šťavu a znovu vyšľaháme.
- Sneh navrstvíme na predpečený koláč a pri cca 170 °C - 160 °C upečieme. Sneh by mal byť na povrchu krehký.
- Takto sa mi podaril a tieto kúsky sú posledné, ktoré som "zachránila" na fotenie.
- Ešte na plechu.