Ovocný koláč

Egrešový koláčik (fotorecept)

Autor receptu: marikaa

Na záhrade som našla krík so zabudnutými egrešmi. Na lekvár ich bolo málo, koláč som nikdy nepiekla. Tak som si pomohla internetom a vlastnou fantáziou a vyšiel z toho tento recept. Sama som bola prekvapená tým, čo sa dá vykúzliť z často podceňovaných egrešov. Rada sa podelím s receptom a ponúkam ho všetkým varecháčom. Vyskúšajte, neobanujete.

10
porcií
20 minút
príprava
35 minút
na 170 °C

Postup

  1. Najskôr dáme variť cca 500 g egrešov. Necháme úplne rozvariť a varíme kým sa odparí časť tekutiny. Potom pridáme cukor a v malom množstve rozmiešaný pudingový prášok. Povaríme a necháme vychladnúť.
  2. Z uvedených surovín v mixéri alebo ručne vypracujeme cesto, zabalíme do fólie a necháme odpočívať cca 30 min.
  3. Cesto roztlačíme na okrúhly plech (ja som mala priemer 25 cm). Na to dáme vychladnutú kašu z egrešov. Zvyšné egreše dobre obalíme v práškovom cukre a posypeme na koláč. Dáme piecť do rúry na 180 °C asi na 10 min.
  4. Z bielkov a štipky soli šľaháme sneh. Keď máme bielu penu, pridáme 1/2 cukru a vyšľaháme do tuha. Pridáme ostatný cukor a citrónovú šťavu a znovu vyšľaháme.
  5. Sneh navrstvíme na predpečený koláč a pri cca 170 °C - 160 °C upečieme. Sneh by mal byť na povrchu krehký.
  6. Takto sa mi podaril a tieto kúsky sú posledné, ktoré som "zachránila" na fotenie.
  7. Ešte na plechu.