Egrešový koláč

Autor receptu: redakcia

Postup

  1. Egreše zbavíme stoniek a kôstok. Na dosku preosejeme múku s práškovým cukrom, pridáme kúsky zmäknutého masla a vypracujeme mrvenicu. K nej pridáme 3 vajcia, citrónovú kôru a vytvoríme cesto.
  2. Keď je cesto hladké, zabalíme ho do potravinovej fólie a najmenej na hodinu uložíme do chladničky. Odpočinuté cesto vyvaľkáme, preložíme na plech s vyšším okrajom a prepicháme vidličkou. Vložíme do rúry predhriatej na 180oC a predpečieme 15 minút.
  3. Medzitým si pripravíme náplň: 400 g egrešov povaríme s cukrom, zmes rozmixujeme a prepasírujeme cez jemné sito.
  4. Zvyšné vajcia rozmixujeme so smotanou a opatrne zmiešame s egrešovou zmesou. Na predpečené cesto rovnomerne rozložíme zvyšné egreše a zalejeme ich smotanovým krémom.
  5. Koláč pečieme ďalších asi 30 minút a po upečení ho necháme asi 15 minút chladnúť na plechu.