Egrešový koláč
Autor receptu: redakcia
Postup- Egreše zbavíme stoniek
a kôstok. Na dosku preosejeme
múku s práškovým cukrom,
pridáme kúsky zmäknutého
masla a vypracujeme
mrvenicu. K nej pridáme
3 vajcia, citrónovú
kôru a vytvoríme cesto.
- Keď
je cesto hladké, zabalíme ho
do potravinovej fólie a najmenej
na hodinu uložíme do
chladničky. Odpočinuté cesto
vyvaľkáme, preložíme na
plech s vyšším okrajom a prepicháme
vidličkou. Vložíme
do rúry predhriatej na 180oC
a predpečieme 15 minút.
- Medzitým si pripravíme
náplň: 400 g egrešov povaríme
s cukrom, zmes rozmixujeme
a prepasírujeme
cez jemné sito.
- Zvyšné vajcia
rozmixujeme so smotanou
a opatrne zmiešame s egrešovou zmesou. Na predpečené
cesto rovnomerne rozložíme
zvyšné egreše a zalejeme ich
smotanovým krémom.
- Koláč
pečieme ďalších asi 30 minút
a po upečení ho necháme asi
15 minút chladnúť na plechu.
|