Džem z ružových lupeňov s levanduľou (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Minulý rok som chcela robiť tento vynikajúci džem, ale som nemala nikdy dostatočné množstvo lupeňov červených ruží..tento rok im dažde pomohli, krásne sa rozrástli a teda prečo by som neurobila aj niečo nezvyčajné a chutné...ruže nesmú byť chemicky ošetrené a mali by byť voňavé..

10 minút
príprava
12 minút
tepelná úprava

Postup

  1. V prvom rade musia byť ruže riadne rozkvitnuté,aby už voňali..
  2. ruže som obrala, uložila do misy a pripravila na odstránenie bielej časti z konca lupeňa...to preto, lebo práve táto časť ruže je horká...nožnicami treba odstrihnúť...práve táto časť varenia džemu je zdĺhavá, inak je to za chvíľku uvarené...( ti je tá časť ruže, ktorou je lupeň prichytený o stred)
  3. po odstránení bielych častí, som ruže prebrala, či nie sú niekde vadné..
  4. pripravila som si aj levanduľové kvety..
  5. zo stoniek som stiahla iba kvety...stonka sa nepoužije..
  6. zobrala som si zo stromu 3 jabĺčka...tento rok nemám iba ozaj na ochutnanie letné jabĺčka...ošúpala som ich a pokrájala na drobné kocky..
  7. do rajnice som dala pokrájané jabĺčka,300g, cukru a šťavu z 1 citrónu...dala som na sporák povariť..
  8. dleho sa nevaria, asi 7 min. potom som ich rozmixovala...
  9. do rozmixovaných jabĺčok som pridala poriadne umyté, odkvapkané lupene ruží..od začiatku varenia som počítala 12 minút a ruže boli uvarené...keď chcete, môžte si ich úplne rozmixovať a iba potom pridať levanduľové kvety, tie stačí iba dať do vriaceho džemu a dosť..ja som džem dala do mixéra len na chvíľočku, mne sa páči, keď mám na chlebíku ružové lupene...takže všetko nemixujem...pridala som levanduľu a už aj som vypla sporák...
  10. ešte horúci džem som naplnila do čistých pohárikov a otočila hore dnom...džem má prekrásnu farbu a chuť, akoby som voňala ruže..
  11. ...bola som v Bulharsku na dovolenke a tam som pila likér z lupeňov ruží...od vtedy stále robím aj džem...má presne takú chuť, ako ten likér...dobrú chuť..