Zemiakové špeciality
Džadky z vachtárne dedka Tatuša (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Nezabudnuteľné spomienky na dávno odišlú mladosť a bezstarostné detstvo v našom
prázdninovom „Raji“ pod Šarišským hradom. Dospeláci jedli džadky so škvarkami,
omastené „šmaľcom“ z nich. Ale nám „fotľakom či kotňakom“ boli upravované na
sladko, poliate prepraženým maslom z kozieho mlieka. S makom alebo orechami. Čo
som po vyše 60 rokoch zabudol, pripomenula mi moja zlatá teta Marienka, Guraľka z
Jezerska. Varianty som pripravil s náležitou úctou a vďakou k našim predkom, aj pre
našich susedovcov.
4-6 porcie |
70-90 minút príprava |
20-25 minút tepelná úprava |
Postup- takto to vyzeralo na „štarte”, vodu s 2 PL soli som už dal variť,
- v hrnci na dusenie kyslej kapusty som vyškvaril údenú slaninu,
- do zvretej vody som presunul pokrájané zemiaky,
- na výpeku zo slaniny, ktorú budem potrebovať až vo finale na „ozdobenie” dospeláckej porcie opečených džadiek s dusenou kyslou kapustou, som orestoval pokrájanú väčšiu cibuľu a
- vložil do nej jemne vyžmýkanú kyslú kapustu! Pozn.: podľa „rezaniec” karotky je zrejmé, že som použil tzv. „kúpenskú”, čoby export z Poľska, kde si máloktoré jedlo dokážu predstaviť bez karotky, alias „murny”!
- na „historické” džadky som zmiešal 1:1 hladkú a kukuričnú múku, ako mi poradila teta Marienka, rodáčka z Jezerska, Zamagurskej obce s rázovitými zvykmi, krojmi, ale aj jedlami; „detské” porcie budem servírovať s makom, tak som ho, pomletý, zmiešal s práškovým cukrom a dochutil čerstvo postrúhanou citrónovou kôrou.
- z uvarených zemiakov som zlial väčšinu vody (pre prípad potreby, človek nikdy nevie, som si ponechal „rezervu” v pomocnej miske). Zemiaky so zvyškom vody (tak do 5 mm nad ich povrch) som zasypal zmiešanou „hladko_kukuričnou” múkou a priamo v hrnci podusil a „vyšľahal dušák_pučákomom” do relatívne úplného hladka.
- asi po ¼ hodinovom zaparení som z takto odpočinutého cesta, pomocou dvoch PL (pre Čvorgľov ČL) vytváral pôsobivé „mandle” džadiek, ktoré som
- následne premiestnil do panvice s horúcou masťou, menšie s horúcim maslom, nechal kontrolovane poopekať na zlato_žlto_červeno_hnedo a hneď zahorúca
- naporcoval do pripravených tanierov.
- dospeláci dostali džadky poliate zvyškom masťového výpeku, s kôpkou dusenej kyslej kapusty a škvarkami z údenej slaniny,
- nuž a detské osadenstvo, alias krpatá háveď, si „pošmakovalo” na porcii poliatej prepraženým maslom a posypanej makom!
- ako už dozaista šípite, detí v našich dvoch domácnostiach nieto, tak sme si my a susedovci Panfilovci rovnakým dielom podelili džadky „half & half”, kedy tie s makom boli sťa dezert! Chutilo všetkým, ale bolo toho málo!
- vlani zasadený krík ruže Lilli sa mi už koncom apríla t. r. odmenil čarokrásnym tuctom nových ruží.
|