Dulové želé
Dulové želé v čokoláde
Autor receptu: redakcia
Na dule sa už takmer zabudlo a je to veľká škoda. Hoci sa toto ovocie nedá jesť surové, ako zaváranina, lekvár či želé chutí veľmi lahodne.
24 ks porcií |
25 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Dule majú na povrchu jemný, vatový poťah, ktorého ich zbavíme, keď ho najskôr utrieme utierkou a potom plody umyjeme. Dule nakrájame na kocky, dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C asi na 30 minút, kým nezmäknú.
- Potom dule rozmixujeme ponorným mixérom. Masu prelejeme do hrnca, pridáme cukor, čerstvo vytlačenú šťavu z jedného pomaranča a dvoch citrónov. Miešame hodinu a pol až dve
hodiny, kým sa neodparí zvyšná tekutina, masa musí zhustnúť. Nakoniec pridáme med.
- Zmes nalejeme do košíčkov alebo do dezertných pohárikov.
- Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli.
- Do dulových košíčkov vložíme oriešky a zalejeme roztopenou čokoládou. Spotrebujeme do troch dní. Je to delikatesa.