Drobné smotanové pečivo (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
Recept som našla na internete.Mám niečo podobné,volá sa to vyskoč z vody,ale tento recept sa mi páči viac.
Síce doba prípravy sa predĺži o 24 hodín,lebo cesto musí odpočívať.No niekedy to môže byť aj ako výhoda.
64 porcií |
40+24 hodín minút príprava |
15-17 minút na 170 °C |
Postup
- Potrebné ingrediencie.
- Maslo izbovej teploty, spojíme so žĺtkami, smotanou, citrónovou šťavou a nastrúhanou citrónovou kôrou.Všetko dobre našľaháme,do hladka.
- Pridáme múku so štipkou soli.
- Spracujeme.
- Vyberieme na lopár a dobre vymiesime.
- Z daného množstva sa snažíme rozdeliť na 8 rovnakých dielov.
- Tie spracujeme do guliek.Každú osobitne vyváľame na veľkosť malého tanierika.Každé koliesko prekrývame potravinárskou fóliou.
,aby sa nedotýkali.
- Kolieska sú prekryté fóliou,každé osve.
- Takto upravené cesto a zabalené,odložíme na 24 hodín do chladu.
- Na druhý deň-po 24 hodinách cesto z chladu vyberieme a radielkom rozdelíme na 8 dielov.
- Na širšiu časť dielika naložíme nejaký lekvár.Ja som použila čučoriedkový.
- Trojuholníček uzatvárame takto,že boky cesta zatlačíme okolo lekváru,aby nám pri pečení nevytiekol. Tak stočíme k užšej strane.Konce potrieme bielkom,aby sa cesto pri stočení neotvorilo,ale spolu zlepilo.Takto získame malé hrubšie,rovné kúsky.To je jeden variant.
- Ak chceme tvoriť rožteky,trojuholníčky rozválkame.Získame tým asi 2x väčšie cesto. Špičky trojuholníkov potrieme bielkom a na širšiu časť dáme lekvár.Pokračujeme ako je uvedené na obrázku č.12. Stočíme a po stočení ho v prostriedku trochu ohneme na spôsob rožkov.Pečiem na pečiacej fólii.
Vrch pečiva ničím nepotierame !
Pečieme na 170 0C asi 15-17 minút,vo vyhriatej trúbe.
- Po upečení,pečiva ho poukladáme ešte horúce na pripravené miesto.To je posypané práškovým cukrom aj s vanilkovým.
- Vrch koláčikov posypeme bohate tiež touto istou zmesou.Keďže v ceste nie je ani štipka cukru, je nutné to takto spraviť.
- Z tohto množstva urobíte 64 kúskov,ktoré v krabici si môžete v chlade uchovať.Sú stále chutné.
- Myslím,že to stálo za to.