Vianočná štóla
Drážďanská vianočná štóla
Autor receptu: redakcia
Medzičasom vzniklo množstvo variácií vianočnej štóly, ochrannou známkou, ako „pravá“ sa však môže pýšiť len tá, ktorá je vyrobená v Drážďanoch.
20 ks porcií |
40 (+ kysnutie) minút príprava |
80 minút na 190-200 °C |
Postup
- Večer pred prípravou odvážime a pripravíme všetky prísady - kandizovanú citrónovú kôru a kandizovanú pomarančovú kôru nakrájame na jemné pásiky alebo kocky, mandle sparíme a ošúpeme, nahrubo nasekáme, hrozienka pretriedime
a všetko dáme na noc do teplej miestnosti.
- Na druhý deň preosejeme múku do misky, urobíme do stredu jamku a do nej rozdrobíme droždie. Zmiešame ich s polovicou vlažného mlieka a 3 ČL cukru, prikryjeme a necháme kysnúť, kým povrch kvásku nenapučí.
- Múku a predpracované cesto zmiešame s cukrom, so soľou, s korením, mäkkým, ale nerozpusteným maslom a vlažným mliekom tak, aby vzniklo hladké, nelepivé a lesklé cesto. Cesto intenzívne miesime, kým sa neodlepí od okraja misy a nezačnú sa
v ňom robiť bubliny.
- Do cesta vmiešame mandle, hrozienka, postrúhanú citrónovú kôru a miešame, kým sa všetky prísady rovnomerne nerozložia.
- Z cesta vytvoríme guľu a necháme ju
v zakrytej miske na teplom mieste kysnúť asi 30 minút.
- Potom cesto znova prepracujeme a necháme kysnúť ďalších 30 až 50 minút.
- Vytvarujeme ho do podlhovastého bochníka, položíme na vymastený plech, necháme znova chvíľu kysnúť a pečieme ho v rúre vyhriatej na 190 °C až 200 °C asi 80 minút.
- Ešte horúcu upečenú štólu potrieme maslom, posypeme najprv jemným alebo kryštálovým cukrom a potom bohato vanilkovým
a práškovým cukrom.
- Necháme vychladnúť. Štólu krájame až po 3 až 6 dňoch.