Domáci jogurtový nápoj (fotorecept)

Autor receptu: rennatte

Receptov na domáci jogurt tu je dosť, mám aj ja svoj jednoduchý vyskúšaný a nepridávam cukor ani džem, ale spracujem ho s čerstvým mäkkým ovocím na zdravý sýty nápoj.

8
porcií
15 minút
príprava
20 minút
na 50 °C

Postup

  1. Hrniec a sklenenú misku vypláchneme vriacou vodou, koniec teplomera na zaváranie a plastovú varešku alebo silikónovú habarku ponoríme na chvíľu do vriacej vody. Mlieko vlejeme do hrnca, vložíme teplomer a varíme na teplotu 80°C
  2. premiešame habarkou alebo plastovou vareškou (nie drevenou, lebo obsahuje mikróby z predchádzajúcich jedál, ktoré sme miešali a na to je jogurt citlivý) a necháme vychladnúť na 50°C
  3. odlejeme si troška mlieka do misky, vmiešame jogurt a smotanu, vylejeme späť do mlieka, premiešame. Rúru zapneme na 50°C,
  4. jogurtovú zmes vylejeme do čistých malých pohárov a zaviečkujeme. Dáme na plech a vložíme do rúry na 10 minút, vypneme a necháme v rúre, neotvárame. Po hodine znova zapneme na 50°C a proces zopakujeme, po vypnutí necháme v rúre celú noc, preto je dobré si výrobu jogurtu načasovať na večer. Proces ohrievania v rúre sa mi osvedčil, prikrývanie dekou alebo mikroténom, ako je vo väčšine receptoch udávané mi nezaručujú dostatočné teplo, ani radiátor nemám stále zapnutý.
  5. Do nádoby na mixovanie vložíme mäkké ovocie (banány, maliny, jahody,,,), rozmixujeme, pridáme jeden hotový hustý domáci jogurt, dolejeme mliekom do požadovanej hustoty a premixujeme. Podľa chuti osladíme. Výborné osvieženie alebo výdatné zdravé raňajky, desiata