Domáci chlieb (fotorecept)

Autor receptu: tassiedevil

Chlieb si pečiem už po dlhé roky, ale nikdy sa mi nepodarilo napodobniť chlieb ktorý kedysi dávno pekávala moja mamka...chlieb sa zamiesil doma a potom sa odniesol k pekárovi, ktorý mal pec a piekol chleby aj pre domáce gazdinky..po mnohých neúspešných pokusoch som sa konečne dopracoval, aj ked nie celkom takého istého , ale veľmi podobného výsledku... ak nemáte radi chrumkavú kôrku na chlebe, tak toto rozhodne nie je chlieb pre Vás.....

Postup

  1. do misy nasypeme polovicu chlebovej múky a pridáme polovicu vody a droždia zamiešame/nemiesime/a necháme kysnúť 2-3 hodiny
  2. pridáme ostatné suroviny a miesime na stredné obrátky mixerom asi 6 minút a posledné dve minúty miesime na vyššie obrátky...odborníci hovoria, že takto sa vytvára v ceste viac lepku....
  3. po vymiesení zakryjeme potravinárskou foliou a necháme kysnúť asi hodinu na teplom mieste....po vykysnutí trochu premiesime na pomúčenej doske a vytvarujeme do tvaru gule a a vložíme do múkou posypaného plechu a zakryjeme misou a necháme podkysnúť dalších 35-40 minút na teplom mieste.....toto druhé kysnutie je dôležité, lebo málo podkysnuté cesto pri pečení praská....ak je prekysnuté, tak sa nám cesto v rúre nezdvihne a chlieb nám zostane plochý.....
  4. zakryjeme
  5. podkysnuté cesto na povrchu zarežeme do kríža ostrým nožom alebo žiletkou a vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi hodinu.... na dno rúry vložíme hlbší pečiaci plech a rúru predhrejeme na 250 stupňov C a tesne pred vložením chleba do plechu nalejeme asi 2 dcl vriacej vody a rúru rýchle zatvoríme aby sa v rúre vytvorilo čo najviac pary a teplotu znížime na 230 stupňov a pri tejto teplote pečieme prvých 20 minút, pričom po desiatich minútach chlieb pootočíme o 180 stupňov aby sa rovnomerne piekol..rúru prvých 10 minút neotvárame, lebo sa nám chlieb sploští.....potom teplotu znížime na 180 stupňov a pečieme dalších 40 minút a ešte 2 krát chlieb pootočíme aby sa nám rovnomerne upiekol z každej strany...
  6. upečný položíme na drôtenú podložku a necháme chladnúť....chlebík doslovne praská a vytvárajú sa po povrch malé praskliny a kôrka je chrumkavá.....
  7. narezaný