Domáci biely chlieb s mliekom (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Dnes som pridala do kvásku na domáci chlieb aj mlieko a výsledkom bol jemnejší a
chutnejší biely chlieb. Pridávam další recept z mojej série domácich chlebov, možno príde
vhod niekomu z Vás :-)
1 chlieb porcia |
170 minút príprava |
50 minút na 170 °C |
Postup
- Do misy som preosiala múku a zmiešala som ju so soľou.
- Do jamky v múke som rozdrobila droždie, posypala som ho cukrom,...
- ...zaliala som ho zmesou vlažného mlieka s vlažnou vodou v pomere 1:1 a nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút.
- Pridala som olej,...
- ...všetko som dôkladne spracovala na polotuhé pružné cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť pľugieriky, povrch som jemne poprášila múkou, prikryla čistou utierkou...
- ...a nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
- Na jemne pomúčenej doske som cesto len zľahka prepracovala,vytvarovala bochník, ostrým nožom som spravila na povrchu priečne zárezy asi 1 mm hlboké, preložila som ho na plech vystlaný teflónovou fóliou, znovu prikryla čistou utierkou ...
- ...a nechala som ho na teple znovu podkysnúť ešte 30 minút. Vložila som ho piecť do trúby vyhriatej na 170 stupňov bez potierania vodou pred, počas a po pečení, na spodok trúby som dala hrnček s horúcou vodou - ide o tzv. vlhké pečenie, piekla som 50 minút, kým na povrchu nebola pekná chrumkavá červeno - hnedá kôrka. Piekla som na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom.
- Upečený chlieb som dala vychladnúť na mriežku.
- Prierez hotovým chlebom, akože ináč - patka bola zase moja :-)
- Skúsila som fotiť viac zblízka, aby bolo vidno chrumkavú dobre vypečenú kôrku na povrchu, vo vnútri početné dierky a nadýchanú ľahkú striedku - ešte dierky fotiť neviem, musím sa ešte veľa učiť, skúsila som piecť stále pri rovnakej, ale nižšej teplote, do kvásku som pridala mlieko, oboje sa oplatilo, chlieb bol veľmi chutný a jemnejší, pričom zostal zachovaný jeho rustikálny charakter a nádherne dráždivo rozvoniaval po celej kuchyni.