Domáci biely chlieb s mliekom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Dnes som pridala do kvásku na domáci chlieb aj mlieko a výsledkom bol jemnejší a chutnejší biely chlieb. Pridávam další recept z mojej série domácich chlebov, možno príde vhod niekomu z Vás :-)

1 chlieb
porcia
170 minút
príprava
50 minút
na 170 °C

Postup

  1. Do misy som preosiala múku a zmiešala som ju so soľou.
  2. Do jamky v múke som rozdrobila droždie, posypala som ho cukrom,...
  3. ...zaliala som ho zmesou vlažného mlieka s vlažnou vodou v pomere 1:1 a nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút.
  4. Pridala som olej,...
  5. ...všetko som dôkladne spracovala na polotuhé pružné cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť pľugieriky, povrch som jemne poprášila múkou, prikryla čistou utierkou...
  6. ...a nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
  7. Na jemne pomúčenej doske som cesto len zľahka prepracovala,vytvarovala bochník, ostrým nožom som spravila na povrchu priečne zárezy asi 1 mm hlboké, preložila som ho na plech vystlaný teflónovou fóliou, znovu prikryla čistou utierkou ...
  8. ...a nechala som ho na teple znovu podkysnúť ešte 30 minút. Vložila som ho piecť do trúby vyhriatej na 170 stupňov bez potierania vodou pred, počas a po pečení, na spodok trúby som dala hrnček s horúcou vodou - ide o tzv. vlhké pečenie, piekla som 50 minút, kým na povrchu nebola pekná chrumkavá červeno - hnedá kôrka. Piekla som na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom.
  9. Upečený chlieb som dala vychladnúť na mriežku.
  10. Prierez hotovým chlebom, akože ináč - patka bola zase moja :-)
  11. Skúsila som fotiť viac zblízka, aby bolo vidno chrumkavú dobre vypečenú kôrku na povrchu, vo vnútri početné dierky a nadýchanú ľahkú striedku - ešte dierky fotiť neviem, musím sa ešte veľa učiť, skúsila som piecť stále pri rovnakej, ale nižšej teplote, do kvásku som pridala mlieko, oboje sa oplatilo, chlieb bol veľmi chutný a jemnejší, pričom zostal zachovaný jeho rustikálny charakter a nádherne dráždivo rozvoniaval po celej kuchyni.