Domáce tekvicové pyré (fotorecept)
Autor receptu: lovemuffin
Tekvicové pyré môžete urobiť vpodstate z akejkoľvek tekvice. Celkovo sa odporúčajú
menšie kusy na jedenie, lebo veľké tekvice majú už horkastú chuť a skôr sa z nich
vyrezávajú strašidlá. Ja som v obchodoch videla dva druhy tekvice - hokkaido a
podlhovastú tekvicu na pečenie. Ja preferujem práve hokkaido pre jej krásnu sýtu
oranžovú farbu.
Postup
- Tekvicu umyjeme, odrežeme stonku a prekrojíme ju na polovicu zvislo. Lyžicou vydlabeme semená (tie si môžete opražiť do polievky). Plech vystelieme papierom na pečenie a položíme naň tekvice prekrojenou časťou dolu. Pečieme na 200 stupňov približne 35-45 minút. Tekvica je hotová, keď do nej zapichnete nôž úplne ľahko. Povrch tekvice bude miestami hnedý a popraskaný, vtedy je správne prepečená.
- Upečenú tekvicu necháme trochu vychladnúť a potom z nej jednoducho ošúpeme vrchnú šupku. Ak nie je dostatočne upečená, nepôjde vám šúpať, ale môžete vnútro vyškrabať lyžicou. Tekvicu nakrájame na kocky, dáme do misky a rozmixujeme ponorným mixérom do hladka (prípadne použite kuchynský robot). Skladujeme v chladničke v uzavretej nádobe, prípadne sa dá aj zamraziť.