Domáce pečivo so semienkami ľanu zlatého (fotorecept)

Autor receptu: iva63

Mala som doma zásoby ľanu zlatého, tak som ich dnes zúžitkovala....použila som ich do cesta a tiež som nimi posypala pečivo... výsledok bol fajn!

6
porcií
15-20 minút
na 230 °C

Postup

  1. večer si zamiesime suroviny na kvások a necháme odpočívať do rána na kuchynskej linke
  2. ráno rozpustíme droždie v teplej vode a prilejeme ho do kvásku z večera...premiešame...potom tam vysypeme aj múku zmiešanú so soľou... opäť premiešame a pridáme semienka ľanu zlatého aj semienka sezamu
  3. rukou vypracujeme vláčne cesto...prikryjeme a necháme 10 minút kysnúť
  4. po 10 minútach cesto preložíme do nižšej sklenenej misky...bude sa nám s ním lepšie pracovať..rukou vyťahujeme cesto do boku a stláčame ho späť do stredu a poriadne zatlačíme päsťou...toto viackrát zopakujeme, tak že si misku stále točíme ľavou rukou dookola a pravou pracujeme s cestom...potom prikryjeme ľanovou utierkou a necháme 10 minút kysnúť....všetko zopakujeme ešte 4 krát...takže doba kysnutia nám bude trvať 50 minút...
  5. vykysnuté cesto rozdelíme na šesť rovnakých dielov ... 116 gramových...
  6. pracujeme s každým bochníkom ....cesto stláčame prstom do vnútra stále ním točíme dookola, aby sme všetok vzduch dostali von
  7. prikryjeme a necháme 10 minút kysnúť
  8. do malého tanierika si dáme semienka zlatého ľanu a každý bochník do neho pritlačíme...zoberieme tvorítko a pritlačíme...ja som použila tvorítko na kaiserky
  9. pomúčime si ľanovú utierku a na ňu položíme bochníky posypanou časťou dole....opäť prikryjeme a necháme 1 hodinu kysnúť
  10. takto vyzerajú bochníky po hodine kysnutia...stále ich máme opačne obrátené
  11. bochníky prevrátime, uložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie
  12. dáme do vyhriatej rúry na 230 stupňov na 20 minút ...použijeme strednú mriežku a tiež dáme na dno hlboký pekáč... keď vložíme plech s bochníkmi do rúry tak zároveň nalejeme pohár vody do spodného hlbokého pekáča, kvôli pare....
  13. upečené bochníky po 20 minútach
  14. dáme ich vychladnúť na mriežku
  15. prajem dobrú chuť!
  16. bochníky v reze