Metrový zákusok

Domáce bezlepkové metrové rezy

Autor receptu: janeg

Domáce keksy aj puding, všetko bez laktózy, vajec a lepku. Recept, na ktorý som hrdá. Je prácnejší, ale výsledok stojí za to.

30
porcií
150 minút
príprava
8-10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Mlieko, cukor a jednu lyžičku prášku do pečiva zmiešame v hrnci a privedieme do varu, aby sa cukor rozpustil. Necháme vychladnúť.
  2. Múku (ja som použila Najtelo Bezlepkovú múčnu zmes na sladké pečenie), druhú lyžičku prášku do pečiva, sušené mlieko, maslo a soľ zmiešame a prilejeme mlieko.
  3. Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na dve časti. Do jednej zapracujeme kakao.
  4. Každé cesto rozvaľkáme na jemne pomúčenej doske a nakrájame na rovnako veľké obdĺžniky (ja som dávala 6x4,5 cm).
  5. Obdĺžniky uložíme na vymastený plech a popicháme vidličkou, inak sa nafúknu.
  6. Pečieme 8-10 minút na 160 °C. Ak chce niekto recept len na domáce BeBe keksy, tu môže pokojne prestať, sú veľmi podobné kupovaným.
  7. Kým keksy chladnú, uvaríme si puding. V studenom mlieku dobre rozmiešame múku, aby sme nemali hrudky. Výborne sa hodí napríklad tapioka, ale funguje to aj s obyčajným kukuričným/zemiakovým škrobom. Pridáme kryštálový a vanilkový cukor a privedieme do varu. Za stáleho miešania varíme, kým nezhustne. Primiešame rum a necháme vychladnúť.
  8. Zmäknuté maslo vyšľaháme a pridáme vychladnutý puding. Dobre spolu prešľaháme a dáme aspoň na hodinu do chladničky stuhnúť.
  9. Nachystáme si väčší kus alobalu, na ktorom budeme zákusok skladať. Plnku natierame na keksy (striedame svetléi a kakaové) a ukladáme do radu na alobal. Ak nám ostane plnka, môžeme ju natrieť po vrchu a bokoch zákusku, nakoľko keksy aj napriek našej najväčšej snahe nebudú rovnakej veľkosti. Zákusok dobre zabalíme a dáme do chladničky stuhnúť do druhého dňa.
  10. Na druhý deň budú keksy pekne mäkké a napité plnkou. Zákusok opatrne rozbalíme a vrchnú a bočné strany potrieme roztopenou čokoládou. Necháme stuhnúť a môžeme podávať. Krájame šikmo, aby sme mali pekný dvojfarebný efekt :)