Domáca vianočka (fotorecept)
Autor receptu: nickaa
Najlepšia vianočka, ktorá naozaj voňia vianocami. Kupovaná sa na toto vôbec nechytá.
120 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- O veľkej misy nasypeme múku. Urobíme jamku, do ktorej dáme trochu cukru, rozdrobené droždie, vlažné mlieko a čakáme, kým vykysne kvások. Potom pridáme žĺtky, soľ, mäkké maslo , zvyšok mlieka a cukor a vypracujeme hladké cesto. Misu prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Po vykysnutí cesto ešte raz jemne vypracujeme, pridáme hrozienka a orechy a necháme kysnúť ešte 20 minút.
- Cesto rozdelíme na 9 rovnakých častí. Na pomúčenej doske z cesta vypracujeme rovnako hrubé valčeky.
- Najskôr upletieme zo 4 valčekov spodný vrkoč. Na oboch stranách potom stlačíme konce dokopy. Druhý vrkoč upletieme len z troch.
- Vrkoč zo 4 valčekov trošku sploštíme a na vrch položeme menší pletenec. Ďalší pletenec urobíme len z dvoch valčekov a umiestnime na vrch. Konce zasunieme na spodok aby sa pletenka spevnila.
- Vianočku preložíme na plech vystlaný papierom a necháme ešte chvíľu kysnúť. Pred pečením ju potrieme vajcom a posypeme mandlami. Môžme ju aj zafixovať špajdlami aby si udržala tvar.
- Pečieme 10 minút na 230 stupňov. Potom teplotu znížime a pečieme ďalších 30 minút.