Domáca parená kysnutá knedľa (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

U nás sa knedľa nekupuje. Vždy si ju spravím doma. Kúpená nám nechutí.Recept na knedľu pridávam hlavne pre môjho syna. Včera mi volal o piatej ráno. Chcel recept na knedľu. Piekol kačicu , tak som s ním do desiatej sedela na skype a varili sme spolu :- )Teraz to už zvládne aj sám. Aspoň dúfam.V komentároch pod receptom Guláš z hovädzieho mäsa si @xanadu1955 pýtala odo mňa recept na knedľu.

20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. V odmerke si odmeriam 125 ml vody a 125 ml mlieka. V mikrovlnke ho zohrejem. Do malej misky odlejem 50 ml, pridám droždie a 1 čl cukru. Nechám vykysnúť kvások.
  2. Múku preosejem s 1 čl soli.
  3. Po 10 minútach mám vykysnutý kvások.
  4. Do zvyšku vody s mliekom zamiešam 1 celé vajíčko a 2 pl oleja. Nalejem to do múky , pridám vykysnutý kvások.
  5. Osvedčila sa mi rada od @sovky62. Cesto len zhruba zamiešam , aby sa tekutina spojila s múkou. Nechám asi 10 minút postáť.
  6. Až teraz vypracujem cesto. Ide to ľahko.Vypracované cesto pomúčim múkou,zavriem misku kysku a nechám cesto vykysnúť , kým sa cesto nezdvojnásobí.
  7. Cesto rozdelím na polovicu - ako je vidieť , nemám dobrý odhad, sformujem knedle.Nechám ich ešte asi 10 minút kysnúť.
  8. Medzitým , čo knedľa kysne si pripravím hrniec s vodou , do ktorého dám parák. Na parák položím papier na pečenie. To preto , že sa mi knedľa neprilepí na parák.
  9. V hrnci nechám zovrieť asi 200 ml vody . Keď voda vrie , vložím knedľu. Parím ju 20 minút zakrytú. Počas parenia NIKDY neskladám pokrievku , lebo by knedľa klesla.Po 20 minútach parenia odstránim pokrievku a knedľu ešte na paráku popichám špajdľou.
  10. Keď ju budeme konzumovať hneď po uvarení , tak ju nenatieram olejom. Olejom natriem len tú , čo zostane.
  11. Takto vyzerá v reze.Viem , že na fotenie som nemala dobré svetlo ....
  12. Túto knedľu som robila k pečenému bravčovému bôčiku a dusenej kapuste.