Sušené mäso

Doma sušené mäso (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Veľmi nám chutí sušené mäso. Tak sme si ho začali robiť doma. Ak by ste si ho chceli spraviť aj vy, tak tu je návod ako to robím ja.

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé si pripravíme zmes korenia na potretie. Kto chce, môže dať viac čili. Ja som dal celú KL. Nakoniec do korenín primiešame rýchlosoľ - 20 g na 1 kg mäsa. Takýmto postupom som robil bravčovú krkovičku, bravčové karé a bravčový bôčik. Niekedy skúsim aj kačacie prsia. Tu je ukážka na bravčový bôčik. Mäso zbavíme kostí a chrupaviek a dôkladne umyjeme. Usušíme riadne v čistej utierke.
  2. Zmiešané koreniny rukami potrieme po celom obvode mäsa a dobre ho naň natlačíme. Mäso dáme do vhodnej nádoby. Ak vám tieto koreniny nechutia, tak si ich môžete upraviť podľa vlastnej chuti.
  3. Ja som na prípravu použil pekáč z jenského skla. Na spodok nádoby som dal 3/4 kila kuchynskej soli. Na to som položil mäso potreté koreninami kožou dolu.
  4. Zvyškom soli (1,25 kg) som zasypal mäso po bokoch aj vrch. Nádobu som uzavrel vrchnákom z nej. Cele to uložíme do chladu, tak 4 °C - 8 °C. Ja som to dal do chladničky na spodok. V tejto soli to necháme sedem až osem dní. Mäso za túto dobu pustí kopu vody a to je dobré. Stratí asi jednu tretinu objemu. Po tejto dobe mäso vytiahneme a opláchneme pod tečúcou vodou. Necháme odkvapkať od vody a ešte osušíme v čistej utierke. Už nedávame žiadne korenie, je ho na ňom dosť. Potom na mäso dáme hák, alebo dáme do špagátu a zavesíme do chladnejšej komory 5°C až 10°C sušiť. Ideálna je komora (miestnosť) vlhká a dostatočné vetraná. Vtedy sa mäso krásne vysuší. Vhodný čas je na sušenie od neskoršej jesene do polovice jari. Krkovičku sušíme asi 4 týždne, karé 10 až 14 dní. Na bôčik tak tri týždne sušenia stačí. To som napísal základný čas, keď necháte dlhšie, nič nepokazíte, naopak, je to ešte lepšie. Potom ak mäso nebudete hneď konzumovať tak ho pokrájajte a zabaľte do vzduchotesných vreciek. To aby sa mäso ďalej nesušilo. Ja mám skúsenosť, že netreba baliť. Nemá čas moc stvrdnúť. Je tu ešte aj možnosť, že to nebudete sušiť. No vtedy odporúčam tepelne upraviť - v uzavretom vrecúšku pomaly variť, ako keď údené varíte.
  5. Tu je sušené karé. Chuť veľmi dobrá - korenistá.
  6. Tu je sušená krkovička.
  7. Krkovička v reze. Tá mozaika krása a ako sa šmýka dolu krkom, jedna báseň.