Dolnozemská klobása

Autor receptu: redakcia

60-80 minút
príprava

Postup

  1. Kvalitné bravčové mäso pokrájame na väčšie kúsky a pomelieme na mlynčeku s 8 mm dierami. Preosiatím cez sitko pridáme sladkú papriku (ideálna je z dolnozemskej oblasti) a štipľavú papriku. Potom pridáme cesnak, drvenú rascu a soľ. Všetko riadne a trpezlivo miešame, až kým sa masa spojí a začne sa lepiť.
  2. Salámový obal rýchlym ponorením a vytiahnutím z vody zvlhčíme. Pomocou mlynčeka alebo nabíjačky mäso do obalu pevne natlačíme a zaviažeme. Zvlhčujeme a natláčame po jednom obale postupne. Natlačené výrobky popicháme tenkou ihlou.
  3. Údime 8 hodín ovocnými alebo bukovými pilinami, studeným dymom. Klobásu necháme minimálne mesiac obschnúť. Po obschnutí môžeme skladovať zabalenú v potravinárskej fólii v mrazničke.