Dolky
Dolky
Autor receptu: tatranka
Dnes som nepiekla, tak som urobila viac chutných ľahučkých doliek namiesto zákuska.
Ako hlavný chod chutnú kapustnicu s klobáskou a obedík bol ako lusk.
35 minút príprava |
45 minút tepelná úprava |
Postup
- Do polovičky teplého mlieka dáme práškový cukor, múku, smotanu, droždie, soľ, vajíčka.
Dobre všetko premiešame a necháme aspoň 15 minút postáť.
Potom pridáme 2 lyžice oleja premiešame a vlejeme zostatok mlieka.
Cesto je pripravené na smaženie doliek.
- Dolkovú panvicu si nahrejeme a tak ju natenko pomastíme olejom.
Do priehlbiniek na dolku nalejeme lyžicu cesta.
Osmažíme ju najprv z jednej a potom z druhej strany.
Keď dolky z panvice vyložíme, musíme priehlbinky na dolky vždy potrieť olejom, až potom nalievame ďalšie cesto.
- Takto sú hotové a upečené dolky. Stačí ich potrieť lekvárom a posypať cukrom.
Zliepame po dva kusy.
- No ja zvyknem do nich robiť tvarohovú náplň.
Cukor zmiešam so žĺtkom, trochu našľahám a pridám tvaroh. Ponorným mixérom tvaroh zjemním. Medzitým z bielka urobím sneh a ten pomaly vmiešam to tvarohovej zmesi.
Túto zmes dávam medzi dve dolky.
Dnes som na vrch dolky dala trochu tvarohovej zmesi a našľahanú 33% jednou malou lyžičkou osladenú smotanu.
Celú dobrotu som potom korunovala zaváranými čučoriedkami.
- Príma obed. Kapustnica, dolky.