Dolky

Dolky

Autor receptu: tatranka

Dnes som nepiekla, tak som urobila viac chutných ľahučkých doliek namiesto zákuska. Ako hlavný chod chutnú kapustnicu s klobáskou a obedík bol ako lusk.

35 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Do polovičky teplého mlieka dáme práškový cukor, múku, smotanu, droždie, soľ, vajíčka. Dobre všetko premiešame a necháme aspoň 15 minút postáť. Potom pridáme 2 lyžice oleja premiešame a vlejeme zostatok mlieka. Cesto je pripravené na smaženie doliek.
  2. Dolkovú panvicu si nahrejeme a tak ju natenko pomastíme olejom. Do priehlbiniek na dolku nalejeme lyžicu cesta. Osmažíme ju najprv z jednej a potom z druhej strany. Keď dolky z panvice vyložíme, musíme priehlbinky na dolky vždy potrieť olejom, až potom nalievame ďalšie cesto.
  3. Takto sú hotové a upečené dolky. Stačí ich potrieť lekvárom a posypať cukrom. Zliepame po dva kusy.
  4. No ja zvyknem do nich robiť tvarohovú náplň. Cukor zmiešam so žĺtkom, trochu našľahám a pridám tvaroh. Ponorným mixérom tvaroh zjemním. Medzitým z bielka urobím sneh a ten pomaly vmiešam to tvarohovej zmesi. Túto zmes dávam medzi dve dolky. Dnes som na vrch dolky dala trochu tvarohovej zmesi a našľahanú 33% jednou malou lyžičkou osladenú smotanu. Celú dobrotu som potom korunovala zaváranými čučoriedkami.
  5. Príma obed. Kapustnica, dolky.