Dobrý chlebík

Autor receptu: monty469

V úvode spomeniem, že tento chlebík som nemala v pláne zavesiť na Varechu, ale je taký dobrý, že som sa rozhodla podeliť sa o recept s vami :-) Čiastočne som sa inšpirovala od @Ancicka, od @Sracz a od @Havino :) Z každého receptu som si zobrala niečo, a toto je výsledok :) Rodinke chutilo, to je pre mňa najväčšia radosť !

Postup

  1. Múky preosejeme, v strede si urobíme jamku. Do jamky rozmrvíme droždie, zasypeme cukrom, zalejeme trochou vody a jamku poprášime múkou. Počkáme, kým sa urobí kvások.
  2. Keď je kvások hotový, k múke pridáme soľ, rascu a bravčovú masť.
  3. Postupne prilievame vodu a miesime. Má vzniknúť stredne tuhé, trošku lepivé cesto.
  4. Zakryjeme a necháme kysnúť cca 1 hodinu.
  5. Po hodine cesto zasypeme semienkami a opäť dôkladne premiesime. Necháme kysnúť druhýkrát, 45 minút až hodinu.
  6. Počas druhého kysnutia rúru predhrejeme na 200 stupňov. Na spodok rúry dáme plech s horúcou vodou, a plech v ktorom sa bude piecť chlebík dáme tiež do rúry.
  7. Keď je chlebík vykysnutý, vytvarujeme si bochník, vyberieme z rúry predhriaty pekáč, vymastíme bravčovou masťou, vložíme pripravený bochník a s vareškou urobíme dierku do stredu. Porosíme vodou a dáme piecť.
  8. Po piatich minútach plech s horúcou vodou, ktorý bol na spodku rúry vyberieme a pečieme ešte cca 40 minút na 200 stupňoch. Potom znížime teplotu na 120, pečieme 20 minút, potom zvýšime na 220 a pečieme ešte 10-15 minút, aby sa urobila pekná kôrka. (Ja mám obyčajnú elektrickú rúru )
  9. Keďže som chlebík piekla včera, a nemala som v pláne pridať ho sem, ostal už len tento kúsok :) Toto je môj tretí chlebík doma upečený, a zatiaľ je najlepší :-)