Dobošové rezy

Autor receptu: zuzu3011

Po istej dobe ma prestali baviť "klasické hrnčekové koláče", tak som sa rozhodla, že vyskúšam niečo "zložitejšie" začalo to opitým Izidorom, po ňom sa len zaprášilo, tak som rozmýšlala nad niečím ďaľším a napadla ma doboška. Recept som našla na stránke akosatorobi a tak som sa teda pustila do toho. Skúsim Vám postup opísať presne ako som ho robila, lebo mne sa podľa videa na stránke nedarilo, možno niekomu málo skúsenemu ako som ja pomôžem :)

60 minút
príprava
21 minút
na 200 °C

Postup

  1. Pripravila som si všetký potrebné suroviny na cesto. Žltka som si odddelila od bielok. Preosiala som si múku a práškový cukor. Práškový cukor si rozdelíme na polovicu jednu polku pridáme k bielkom a druhú polovicu k žltkom.
  2. Bielka s práškovým cukrom vyšlaháme, potom si vyšlahám žltka s cukrom. Do žlkovej masy dáme vyšlahané bielka a premiešame, toto už robím ručne vareškou :) Postupne pridáme hladkú múku a dobre premiešame.
  3. A teraz pre mňa začalo to najťahšie :) Cesto treba rozdeliť na 3 rovnaké časti. ja som si cesto odvážila a tak delila. Keď máme cesto rozdelené, tak môžme začat postupne piecť. Podľa videa treba vymastiť plech olejom a vysypať múkov, tak som tak urobila aj ja. Dala som do rúry po upečí treba cesto z plechu oddeliť a dať na papier na pečenie vychladnúť. Mne cesto z plechu nešlo dole, tak sa mi potrhalo a skončilo v smetnom koši :( Potom ma ale napadlo, že si to môžem uľahčiť. Čiže teraz postup podľa mňa: na plech si dáme papier na pečenie, ja som ho ešte potrela trošku olejom, potom som na neho rovnomerne rozotrela cesto a dala piecť na 200 stupňov cca 7 minút. Po upečení cesto vytiahnem a aj s papierom na pečenie preložím na dosku a nechám vychladnúť. Tak isto som upiekla ďalšie 2 pláty. Skúšala som opatrne či papier pôjde z cesta oddeliť a išlo to fantasticky! POZOR, len som skúsila ale cesto stále nechávam na papiery. To preto, že po vychladnutí treba všetky 3 pláty dať na seba a tým, že sú oddelené papierom zabránime tomu aby sa nám náhodou nelepili do kopy. Keď ich máme uložené na sebe tak kraje plátov zrežeme z každej strany aby sme ich zarovnali a boli rovnaké. Keď máme pláty zarovnané, tak všetky 3 pláty rozrežeme na polku. Tým pádom nám vznikne 6 ks plátov.Potom postupne dáme dole papier na pečenie :) Uff a je to za nami :))
  4. Plnka: do hrnca dám variť 2dcl mlieka + cukor+ vanilkový cukor + žltok, v zvyšku mlieka si rozmiešam zlatý klas a pridám do hrnca v ktorom sa už varia ostatné suroviny. Z tohto uvaríme hustý puding. Treba poriadne miešať. Keď je puding uvarený nechám ho vychladnúť, potom pridám 250g zmäknutého masla a vymixujem na koniec pridám kakao a ešte mixujem, kým mám hladký krém.
  5. A blížime sa konečne ku koncu. Plát si položíme na dosku, na plát natrieme plnku, snažíme sa rovnomerne, na plnku pokladáme další plát a opät natieram plnku, tento postup opakujem. Na posledný plát plnku NENATRIEM na ten pôjde čokoládová poleva. Ked máme pláty všetky na sebe, pekne urovnáme boky a dáme minimálne na 1 hod do ladničky. Ja som nechala v ladničke celú noc, po tejto príprave som už bola unavená a bolo po 22 :)
  6. Na záver si pripravíme čokoládovú polevu. Cca 100g čokolády a trošku cery roztopíme nad parou a zamiešame, keď je čokoláda a cera pekne tekutá tak polejeme vrchný plát a pekne zarovnáme, mne to zarovnávanie moc teda nejde :( Polevu nechám trošku stuhnúť a následne si nožom naznačím rezy, ktoré budem krájať neskôr, je to len preto aby sa nám čokoláda potom nelámala.
  7. Dobrú chuť! :)