Dobošová torta pre môjho manžela (fotorecept)

Autor receptu: marijanka712

Manželovi k narodeninám som upiekla dobošovú tortu nakolko je pracovne dosť náročná nepečiem ju často, ale teraz som chcela mu urobiť radosť . Dobošové torty /rezy / sú tu viacej , ale tento recept som tu nenašla a preto som sa rozhodla ju tu uviesť , lebo je fakt originálna a chuťovo vyvážená.

Postup

  1. Najprv si rozdelim vajička žltky od bielok .Žltká dám miešať s polovicou cukru do peny
  2. potom vyšlahám sneh s druhou polovicou cukru a obidve hmoty spojím tak , že žltká vmiešam do bielok pomalým spôsobom , aby sa bielka nerobili..
  3. do múky vmiešam kypriaci prášok a pomaly vmiešam do vajíčkovej hmoty .Potom si pripravím 3 ks pečiaci papier tak že si vyznačim na nich miery 30x40 cm a rovnomerne rozotriem na všetky papiere. Ja to robím tak, že dávkujem po polievkových lyžiciach rovnomerne a potom dlhým nožom rozotriem rovnomerne na papier opatrene za pomoci druhej osoby prenesiem na plech a postupne ich upečiem v rure ktorú som si rozhriala na 190 stup cca 10-15 min každá rúra pečie ináč tak si to musíte ustriehnuť.
  4. ešte teplé pláty oddelím od papiera a uložim tak, aby medzi plátmi bol papier kým neurobím plnku. Posledný krát ked som piekla túto tortu som si povedala že papier natriem olejom , aby bezpečne som vedela oddeliť tenký plát od papiera a opäť som na to zabudla , takže vy to môžete vyskúšať a podeliť sa s nami o skúsenosť.
  5. Plnku si pripravím tak , že si dám do misky mlieko , vajičko, múku, kakao a poriadne rozšlahám a pridám polámanú čokoládu a dám nad paru za stáleho miečania uvarím na hustú kašu
  6. za občasného miešania nechám vychladnúť a zvlášť vymiešam maslo, cukor, van. cukor do peny
  7. postupne pridám studenú uvarenú kašu a vymiešam . Ked je plnka troch redšia, tak dám do chladničky trocha stuhnúť záleži od teploty prostredia ja som piekla ked vonku bolo 35 stup. tak sa všetko topilo , ale nato máme chladničku, ktorá v týchto prípadoch je pravou rukou.
  8. rozrežem pláty na polovičky tak nám vzniknú 30x20 cm 6ks.
  9. rozdelila som si plnku na pomyslených 5 dielov + trocha na boky to som dala do chladničky dobre stuhnuť , aby sa mi to dobre natieralo. Natrela som postupne pláty
  10. natrela aj boky trocha zaťažila a dala na 1 hod do chladničky stuhnúť
  11. potom som nad parou rozpustila čokoládu primiešala tolko masla , aby to malo primeranu konzistenciu na natrietie a opäť šibla do chladu a pustila sa do ružičiek s marcipánu
  12. a takto to vypadá v reze . Ešte jedna skúsenosť táto torta potrebuje aspoň 48 hod oddychovať v chlade, aby bola plnka s cestom skamarátená po 24 hod to bolo velmi mäkke , takto:
  13. a takto to bolo po 48 hod. čiže na ďalší deň
  14. ešte jeden na záver