Dobošová torta originál (fotorecept)

Autor receptu: matly

Predstavovať Dobošovú tortu je zbytočné, rozhodol som sa pridať originálny recept torty, bez akýchkoľvek úprav. V maďarsku sa práve tento recept označuje ako tradičný.

16
porcií
240 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Vanilková esencia: Vanilkové struky prekrojíme priečne na polovicu.
  2. Polovice strukov prerežeme pozdĺžne. Tip: Dobre si nabrúste nože, na tupý nôž sa budú viacej chytať semienka z vanilkových strukov.
  3. Takto nakrájané vanilkové struky vložíme do fľaštišky
  4. Zalejeme ich čistým alkoholom (ideálne 96%) a poriadne uzavrieme. Denne fľaštičku potrasieme, nech sa vanilka zmieša s alkoholom, jeden mesiac necháme zrieť (môžu zrieť aj v chladničke). Aj po uplynutí tejto doby môžeme nechať struky vo flaštičke. Tip: Pokiaľ použijete 96% alkohol, tak zrenie pôjde rýchlejšie (za 3 týždne použiteľný), výsledný produkt bude mať intenzívnejšiu vôňu. Odporúčam uložiť v chladničke, lebo pri tejto koncentrácii má alkohol naozaj vysokú prchavosť.
  5. Piškótové cesto (na 1ks okrúhleho, tenkého plátu): Na papier na pečenie (je vhodné kúpiť čo najmenej stočený papier na pečenie) položíme tortovú formu o priemere 26 cm a obkreslíme ju. Tip: Je dobré papier obstrihnúť cca 1-2 cm od okraja kruhu, aby vošiel bez problémov na plech, cesto po upečení bude rovnejšie.
  6. Bielko začneme šľahať so štipkou soli, počas šľahania pridáme po častiach cukor a ušľaháme v tuhý sneh. Tip: So snehom sa neponáhľajte a naozaj ho vyšľahajte úplne do tuha, cesto bude podstatne nadýchanejšie.
  7. Metličkou jemne vmiešame žĺtko. Tip: Žĺtko si pred vmiešaním k snehu dobre rozmiešajte.
  8. Preosiatu múku jemne vmiešame do masy a vymiešame do hladka. Tip: Múku pridávajte postupne, aspoň na 3x, čím menej sa masa mieša, tým bude cesto nadýchanejšie.
  9. Masu dáme na papier na pečenie a rozotrieme na požadovaný tvar. Je veľmi dôležité aby bola masa rovnomerne rozotrená!
  10. Upečieme v rúre (nie teplovzdušnej) predhriatej na 200°C cca 10 min. do zlatista. Keď cesto vychladne, odstránime papier na pečenie. Postup prípravy piškótových plátov opakujeme 6x. Tip: Papier odstraňujeme pod čo najnižším uhlom, je nižšia šanca na roztrhnutie cesta.
  11. Základ krému: Suroviny k základu krému dáme do misky a zmiešame.
  12. Položíme na hrniec s vodou a nad vodnou parou zohrejeme za miešania "do štipľava" (keď do toho strčíte prst, malo by to šťipkať/páliť, nespraviť z toho varené vajíčka).
  13. Horúci základ krému šľaháme na vysokých otáčkach, kým nebude dobre vyšľahaný a nebude mať izbovú teplotu.
  14. Telo krému: Maslo si nakrájame na malé kúsky a vyšľaháme dopenista.
  15. K vyšľahanému maslu pridáme preosiaty kakaový prášok a zmiešame. Tip: Preosiaty kakaový prášok pridávajte postupne nie naraz, keď ho dáte už naraz, tak si pomôžte silikónovou lopatkou pri miešaní.
  16. Krém: Úplne vychladnutý krémový základ za sústavného šľahania postupne prilievame k telu krému a šľaháme kým nevznikne homogénna hmota.
  17. Päť tortových plátov pozliepame krémom a zvyškom krému potrieme celú tortu.
  18. Karamel: Na malom/strednom ohni za stáleho miešanie roztopíme cukor a miešame kým nebude svetlohnedý.
  19. Teraz sa musí pacovať rýchlo! Na tortový plát nalejeme karamel a rozotrieme. Potom s nezúbkovaným ostrým nožíkom namočeným v masle (potretým maslom) naznačíme budúce rezy (režeme len "gumovitý" karamel na 16ks). Keď karamel trochu vychladne rozrežeme aj cesto podľa naznačenia. Tipy: Nachystajte si aspoň 3 nože potreté maslom. Označte si budúce rezy aj na cesto, keď sa naleje na plát karamel, jemne stmavnú. Okraje môžte potrieť karamelom aj počas krájania. Nemajte obavy z vytečeného karamelu, ten sa veľmi ľahko odstráni.
  20. Nakrájaný vrchný karamelový plát poukladáme na tortu.
  21. Tipy: 1. Pokiaľ chcete tortu krémovejšiu pripravte si o 20% viacej krému. 2. Vanilkovú esenciu primiešavajte až k jemne ochladnutému základu krému. 3. Karamel nerežte hneď po naliatí na tortový plát, maslo sa roztopí, karamel sa nalepí na nôž. 4. Najvhodnejší nôž na krájanie karamelu je tvaru Santoku.