Deň a noc - ako pekávala moja mama

Autor receptu: aroooo

V diskusii bol dopyt po tomto "starom koláči", ktorý naša mama často pekávala v nedeľu. Pridávam bez fotiek, až budem piecť, doplním ich, a aj z dôvodu aby som ho mala uložený aj na vareche. Kto chcem môže vyskúšať, bol ozaj dobrý, šťavnatý.

50 minút
príprava
30-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Žĺtky miešame s maslom /smetolom/, cukrom a vanil. cukrom na penisto asi pol hodiny /mama miešala rukou/, pridáme studené mlieko a múku rozmiešanú s PDP. Z bielkov spra- víme tuhý sneh, ktorý opatrne ľahko postupne len obracaním varešky primiešavame k cestu. Cesto si rozdelíme na dve polovice a do jednej pridáme kakao a dobre ho tam rozmiešame.
  2. Plech si vymastíme a vysypeme múkou. Cesto bez kakaa po lyžiciach dávame na plech /kôpky s medzerami po celom plechu/ a do medzier podávame zas kôpky z kakaového cesta medzi to, aby sme mali pokrytý celý plech, trochu uhladíme a pečieme v mierne teplej rúre, čas záleží od každej rúry, istota skúška špáradlom. Upečené a vychladnuté posypeme pr. cukrom a nakrájame rezy, či už mesiačiky,obdĺžniky, alebo ako chceme. Môže sa aj prekrojiť a naplniť lekvárom....prípadne dať aj nejakú polevu, u nás bol len posypaný s pr. cukrom