Cviklový šalát
Cviklový šalát s ananásom alebo cícerom
Autor receptu: cyklistka77
Alternatíva pre tých, čo nemajú radi zaváranú cviklu.* Uvarená a nastrúhaná cvikla sa zmieša s čerstvou citrónovou šťavou a na kúsky nakrájaným čerstvým ananásom alebo uvareným cícerom. Osvedčila sa mi kombinácia 1:1, aj keď na začiatku, keď som sa bála, či nepokazím ananás, som dala 2 hrnčeky cvikly a 1 hrnček ananásu. Bežne robíme šalát iba z cvikly a citrónovej šťavy, ale občas je super aj takáto zmena. Dúfam, že nadchne aj niekoho ďalšieho :-)
6 - 7 porcií |
60 minút príprava |
Postup
- Do vriacej vody dáme variť cviklu. Uvaríme ju do mäkka, očistíme a nastrúhame. (Varí sa asi 40 minút - záleží od veľkosti.)
Cviklu zmiešame so šťavou z 2 citrónov (podľa veľkosti a kyslosti citrónov, to môžu byť aj 4 citróny). Zatiaľ máme asi 4-5 porcií.
Očistíme čerstvý ananás, nakrájame na kúsky (keď budú veľké, bude sa to nešikovne jesť a ak budú príliš malé,
nebudete až tak cítiť, že je to ananás. Ja som koliesko ananásu prekrojila na polovicu, z polovice som krájala trojuholníky a tie som ešte prekrajovala na polovicu. Pri takomto krájaní nie je potrebné vykrajovať stred. Ale toto si prispôsobí každý podľa svojich zvyklostí. V miske na fotografii je nakrájaný ananás z 2 koliesok, namiešané v pomere 1:1, ale toto si tiež prispôsobíte podľa vlastného uváženia. Mne tam nechýbalo nič, ale môžete si do šalátu pridať pár kvapiek oleja, kyslú smotanu, alebo jogurt.
- Ak máte radi cícer, môžete vyskúšať cviklu s uvareným cícerom tiež v pomere 1:1.
- Farebne by sa mi tam hodila ešte nasekaná pažítka, ale aj takto som spokojná.
Cícer s cviklou nie je chuťovo tak úžasný, ako ananás s cviklou, ale je sýtejší, takže si ho pokojne zoberiem so sebou, keď budem cestovať a nebudem mať čas ísť do reštaurácie.
- Cvikla býva rôznej veľkosti - preto počet porcií je ťažké napísať presne - tak mi to dúfam bude odpustené :-)