Čučoriedkový koláč z kyslého „mlieka“

Autor receptu: jenni

Recept na koláčik z kyslého mlieka má doma snáď každý. V nejakej starej kuchárke, ktorá sa v rodine dedí z babky na mamku, z mamky na dcéru, ktorá je rovnakou vášnivou pekárkou, ako celé ženské pokolenie v rodine. Kuchárky tak treba oprášiť, pozbierať nejaké letné ovocie a piecť. Ja som recept zachovala, čo sa týka pomeru surovín, len som obmenila celozrnnú múku, trstinový cukor a pridala som sójové kyslé "mlieko", ktoré odporúčam, je sladučké a chutné! www.dontbefakebakesomecake.sk

10 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si v mise zmiešame suroviny na cesto, múku, cukor, prášok do pečiva, všetko premiešame. Pridáme zakysané sójové mlieko, olej a spojíme všetky suroviny, aby nám vzniklo hladké cesto. Plech na pečenie si vymažeme olejom a vysypeme napríklad domácou strúhankou alebo si ho vystelieme papierom na pečenie a vylejeme naň cesto.
  2. Na cesto rovnomerne poukladáme čučoriedky, s nimi to nepreháňajte, pretože pustia šťavu a nechceme aby bol koláč celý nepekne nasiaknutý, iba tak akurát. Nakoniec si zmiešame suroviny na posýpku, pomelieme orechy na jemnejšie, tak, aby nám potom v posýpke chrumkali. Orechy zmiešame s múkou, cukrom (ja robím domáci vanilkový) a pridáme alsan a vytvoríme posýpku.
  3. Nakoniec koláč posypeme posýpkou a dáme piecť do predhriatej rúry. Ako vidíte, čas pečenia sa môže javiť ako pridlhý. Hold moja smola. Piekla som na menšom plechu a cesto bolo vyššie a chcela som, aby sa dobre prepieklo. Koláč môžete piecť aj v širšej a väčšej forme/ plechu. V tom prípade pečte, kým nebude povrch zlatohnedej farby, prípadne skúste špáradlom, či je koláč hotový. Nebudete ho mať vysoký a bude skôr von z rúry.