Čučoriedková bábovka UPDATE (fotorecept)
Autor receptu: alicina
Dala som sa tak trocha na experimenty. Nedávno som objavila múku UPDATE so
zníženým obsahom uhlohydrátov a UPDATE cukor, ktorý je kombináciou xylitolového
sladidla a sukralózy. Oproti obyčajnému cukru má o 40% nižší glykemický index, a preto
je vhodný aj pre diabetikov. Nuž rozhodla som sa vyskúšať tak trochu zdravšie a menej
kalorické pečenie. Teraz v období plnenia novoročných predsavzatí celkom aktuálna
téma... :-) Vyskúšala som a výsledok posúďte sami. U nás "zmizla" takmer okamžite :-)
15 minút príprava |
40-45 minút na 180 °C |
Postup
- Najprv si pripravíme bábovkovú formu. Vytrieme ju jemne maslom a vysypeme mletými mandľami. Potom oddelíme bielky od žĺtkov.
- Žĺtky vyšľaháme s UPDATE cukrom do penista. Maslo roztopíme.
- Všetky sypké suroviny (UPDATE múka, štipka soli, mleté mandle, citrónová kôra a prášok do pečiva) si odvážime a pripravíme do misky a následne zmiešame s vyšľahanými žĺtkami s cukrom.
- Potom ručne vmiešame mlieko a čučoriedky. Ja som použila zmrazené.
- Nakoniec už len zľahka vmiešame sneh z bielkov, ktorý sme ušľahali. Aby bol sneh čo možno najkyprejší, ja šľahám spočiatku na nižších otáčkach, tak zabezpečíme, aby sa do snehu dostalo čo najväčšie množstvo vzduchu. Neskôr otáčky zvýšim na maximum a ušľahám tuhý sneh.
- Takto pripravené cesto šup do formy a pečieme v rúre (horkovzdušný ohrev) na 180 stupňov. V mojej rúre stačlo tak 35 minút, ale približný čas pečenia je 40-45 minút. Hlavne to treba sledovať a špajlový test nikdy nesklame... :-)
- Po upečení necháme 10 min. odpočívať vo forme, potom vyklopíme. Ja som ju polievala bielou čokoládou a posypala kokosovou múčkou.