Oriešková nátierka
Čokoládovo–oriešková nátierka (domáca Nutella)
Autor receptu: redakcia
Sladké nátierky sú úžasná vec. Ako obohatenie raňajok, rýchla večera, ale aj ako pohostenie pre nečakanú návštevu.
Postup
- Najprv krátko opražíme celé lieskové oriešky na panvici bez tuku, kým nie sú voňavé. Vyšúchame ich v utierke, aby sme ich zbavili čo najviac šupiek.
- Čokoládu nalámeme do misky, ktorú postavíme nad hrniec s vodou. Miska, v ktorej ju roztápame, by nemala prísť do kontaktu s vodou. Rozpustenú čokoládu odložíme bokom a udržiavame ju v teple.
- Celé lieskové oriešky vložíme do výkonného mixéra a po častiach ich mixujeme, kým nezískame hladkú orechovú kašu –
môže to trvať 10–15 minút, podľa výkonnosti mixéra. Ak sa začne zahrievať, chvíľu počkáme.
- K orieškom primiešame práškový cukor, kakao, vanilkovú pastu
a olej.
- Nakoniec pridáme rozpustenú čokoládu a opäť dobre premixujeme, kým zmes nebude hladká.
- Dáme do čistého pohára, uzatvoríme skrutkovacím uzáverom a skladujeme v chladničke.