Oriešková nátierka

Čokoládovo–oriešková nátierka (domáca Nutella)

Autor receptu: redakcia

Sladké nátierky sú úžasná vec. Ako obohatenie raňajok, rýchla večera, ale aj ako pohostenie pre nečakanú návštevu.

40 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv krátko opražíme celé lieskové oriešky na panvici bez tuku, kým nie sú voňavé. Vyšúchame ich v utierke, aby sme ich zbavili čo najviac šupiek.
  2. Čokoládu nalámeme do misky, ktorú postavíme nad hrniec s vodou. Miska, v ktorej ju roztápame, by nemala prísť do kontaktu s vodou. Rozpustenú čokoládu odložíme bokom a udržiavame ju v teple.
  3. Celé lieskové oriešky vložíme do výkonného mixéra a po častiach ich mixujeme, kým nezískame hladkú orechovú kašu – môže to trvať 10–15 minút, podľa výkonnosti mixéra. Ak sa začne zahrievať, chvíľu počkáme.
  4. K orieškom primiešame práškový cukor, kakao, vanilkovú pastu a olej.
  5. Nakoniec pridáme rozpustenú čokoládu a opäť dobre premixujeme, kým zmes nebude hladká.
  6. Dáme do čistého pohára, uzatvoríme skrutkovacím uzáverom a skladujeme v chladničke.