Čokoládovo-višňová torta (fotorecept)

Autor receptu: alicina

Nenáročná tortička, ktorá sa dá upiecť na 1000 spôsobov, treba len zapojiť fantáziu.

Suroviny

Postup

  1. Najprv si upečieme mramorový korpus. Dno tortovej formy (20cm) vyložíme papierom na pečenie. Jemne vymastíme okraje formy maslom alebo olejom. Vyšľaháme žĺtky s cukrom a vodu do peny. Potom pridáme múku s práškom do pečiva a nakoniec jemne metličkou zašľaháme tuhý sneh, ktorý sme vyšľahali z bielkov a štipky cukru. Odoberieme cca 1/4 z cesta do misky, do ktorej pridáme 2 PL kakaa. Mramorový vzor korpusu jednoducho docielime tak, že kladieme na seba do stredu formy lyžicou najprv 2 lyžice svetlého cesta, následne 1 lyžicu tmavého cesta a takto pokračujeme až kým cesto úplne neminieme. Pri roztekaní cesta ku stranám formy sa vytvoria farebné kruhy, ktoré po upečení vytvoria mramorový vzor korpusu. Pečieme vo vyhriatej rúre (teplovzdušná 160-170 °C, cca 40-45 min.). Teplota rúry aj dĺžka pečenia sú individuálne, avšak pred koncom pečenia odporúčam starý známy trik s špajlou. Ak po vytiahutí s cesta zostane čistá a nelepí sa, korus je hotový. A takto nejako vyzerá upečený a rozkrojený na polovicu.
  2. Upečený vychladnutý a rozkrojený korpus pokvapkáme pár lyžicami šťavy zo zaváraných višní.
  3. Teraz uvaríme čokoládovú plnku. Z čokoládových pudingov, mlieka a cukru uvaríme hustý puding. Po odstavení zo sporáka ešte do horúceho zamiešame nalámanú čokoládu a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Aby sa na pudingu nevytvorila nepekná šupka, ja zvyknem dať navrch potravinovú fóliu a tak nechám vychladnúť. Medzitým vytiahneme maslo z chladničky, aby sa zohrialo tiež na izbovú teplotu. Keď bude teplota pudingu približne rovnaká ako teplota masla, zašľaháme ho do pudingu pomocou ručného mixéra. Ak by sa predsa len stalo, že aj napriek rovnakým teplotám oboch surovín sa krém zrazí, netreba robiť paniku. Stačí ho dať prehriať do vodného kúpeľa a znova vyšľahať. Vtedy sa krásne spojí a zostane hladký a lesklý.
  4. Na rade je višňová plnka. Višňový kompót aj s trochou šťavy (cca 1 dcl) necháme variť na slabom stupni. Pridáme rum, škoricový cukor a za hrsť podrvených mandľových lupienkov. Varíme, kým sa alkohol nevyparí a šťavy trocha nezhustne. Nakoniec pridáme podľa potreby (cca 2 PL) Zlatého klasu a varíme do zahustenia na tuhšiu konzistenciu, aby nám z torty nestekala. Množstvo pridaného Zlatého klasu bude závisieť od množstva kompótovej šťavy, ktorú použijeme do plnky.
  5. Na spodnú časť korpusu dáme višňovú plnku, trochu si necháme na ozdobenie torty.
  6. Druhú časť korpusu natrieme čokoládovým krémom takto:
  7. Nakoniec obe časti spojíme a natrieme zvyšným čokoládovým krémom.
  8. Pridáme na vrch zvyšnú višňovú plnku a kraje torty obalíme v mandľových lupeňoch.
  9. Ja som piekla tortičku pre kamarátku, tak som ešte navrch z malých strieborných guličiek napísala čísla.
  10. A takto nám všetkým chutila mňam...
  11. Ešte v bielej verzii...