Čokoládové rezy s broskyňovým pyré (fotorecept)

Autor receptu: eviana

...chcela som spraviť niečo čokoládové a pritom svieže... dostala som krásne broskyne a nektarinky, tak voľba padla na tieto rezy... celkom zaujímavo to celé vypálilo :)

15
porcií
30 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Postup

  1. ...pripravíme si suroviny - zlatý klas som nakoniec nepoužila, mala som v úmysle zahustiť ním trošku broskyňové pyré, ale nebolo treba.
  2. Ako prvé si spravíme čokoládový krém - do hrnca dáme všetky suroviny (cukor, kakao, čokoládu, žĺtok a vodu)
  3. ...necháme prejsť varom a za stáleho miešania uvaríme hladučký lesklý čokoládový krém (hustejšej sirupoidnej konzistencie). Odložíme z ohňa a dáme vychladiť.
  4. Žĺtka s cukrom a vodou vymiešame do peny, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a zmiešame do hladka...
  5. ...vyšľaháme si hustý sneh z bielkov a štipky soli (pridala som aj bielko, ktoré zostalo z vajíčka, ktorého žĺtko išlo do čokokrému) a ľahko ho vmiešame do masy.
  6. ...plech jemne vymažeme herou, vystelieme papierom na pečenie, ktorý tiež jemne prebehneme herou a posypeme múkou - potom naň rozotrieme cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry na cca 10 min na 180°C
  7. ...po upečení ešte horúci biskvit prevrátime pomocou druhého plechu "hore nohami" a stiahneme z neho papier. Potom biskvit rozrežeme po dĺžke na štyri pásy.
  8. Pripravíme si broskyňové pyré: broskyne, prípadne nektarinky nakrájame na malé kúsočky, pridáme cukor a šťavu z polovice citróna, necháme zovrieť a cca 10 min necháme na slabom plameni zredukovať (zhustnúť)
  9. ...trošku som to prebehla ponorným mixérom, ale nie na úple hladko, chcela som aby zostali aj kúsočky broskýň
  10. Jeden plát si odložíme a zvyšné tri natrieme ešte horúcim broskyňovým pyré - horúce sa lepšie vpije do biskvitu. Dáme vychladnúť.
  11. ...kým chladnú pásy potreté broskyňovým pyré, vymiešame si vychladnutý čokoládový krém s maslom - do úžasnej čokoládovej plnky
  12. Spodný plát potrieme čokoládovou plnkou - trošku sa to po tom broskyňovom pyré šmýka, ale nevadí, keď koláč stuhne, ani to nepoznať :)
  13. ...ďalší plát necháme len s broskyňovým pyré, opäť prikryjeme ďalším plátom, na ktorý navrstvíme opäť čokokrém
  14. ...na záver prikryjeme plátom, ktorý sme pri natieraní broskyňového pyré vynechali, potrieme zvyšným čokokrémom vrch aj boky, na vrch naukladáme plátky broskýň
  15. Spravíme si čokoládovú polevu - ja ju robím tak, že si dám zovrieť maslo, hneď ako začne vrieť zložím ho z ohňa a nalámem do neho čokoládu na varenie a rozmiešam do hladkej polevy.
  16. Vrch poprskáme čokoládou tak, aby presvitali broskyne, boky potrieme čokoládovou polevou, dáme vychladiť a môžeme maškrtiť :)