Čokoládové rezy s broskyňovým pyré (fotorecept)
Autor receptu: eviana
...chcela som spraviť niečo čokoládové a pritom svieže... dostala som krásne broskyne a
nektarinky, tak voľba padla na tieto rezy... celkom zaujímavo to celé vypálilo :)
15 porcií |
30 minút príprava |
10 minút na 180 °C |
Postup- ...pripravíme si suroviny - zlatý klas som nakoniec nepoužila, mala som v úmysle zahustiť ním trošku broskyňové pyré, ale nebolo treba.
- Ako prvé si spravíme čokoládový krém - do hrnca dáme všetky suroviny (cukor, kakao, čokoládu, žĺtok a vodu)
- ...necháme prejsť varom a za stáleho miešania uvaríme hladučký lesklý čokoládový krém (hustejšej sirupoidnej konzistencie). Odložíme z ohňa a dáme vychladiť.
- Žĺtka s cukrom a vodou vymiešame do peny, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a zmiešame do hladka...
- ...vyšľaháme si hustý sneh z bielkov a štipky soli (pridala som aj bielko, ktoré zostalo z vajíčka, ktorého žĺtko išlo do čokokrému) a ľahko ho vmiešame do masy.
- ...plech jemne vymažeme herou, vystelieme papierom na pečenie, ktorý tiež jemne prebehneme herou a posypeme múkou - potom naň rozotrieme cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry na cca 10 min na 180°C
- ...po upečení ešte horúci biskvit prevrátime pomocou druhého plechu "hore nohami" a stiahneme z neho papier. Potom biskvit rozrežeme po dĺžke na štyri pásy.
- Pripravíme si broskyňové pyré: broskyne, prípadne nektarinky nakrájame na malé kúsočky, pridáme cukor a šťavu z polovice citróna, necháme zovrieť a cca 10 min necháme na slabom plameni zredukovať (zhustnúť)
- ...trošku som to prebehla ponorným mixérom, ale nie na úple hladko, chcela som aby zostali aj kúsočky broskýň
- Jeden plát si odložíme a zvyšné tri natrieme ešte horúcim broskyňovým pyré - horúce sa lepšie vpije do biskvitu. Dáme vychladnúť.
- ...kým chladnú pásy potreté broskyňovým pyré, vymiešame si vychladnutý čokoládový krém s maslom - do úžasnej čokoládovej plnky
- Spodný plát potrieme čokoládovou plnkou - trošku sa to po tom broskyňovom pyré šmýka, ale nevadí, keď koláč stuhne, ani to nepoznať :)
- ...ďalší plát necháme len s broskyňovým pyré, opäť prikryjeme ďalším plátom, na ktorý navrstvíme opäť čokokrém
- ...na záver prikryjeme plátom, ktorý sme pri natieraní broskyňového pyré vynechali, potrieme zvyšným čokokrémom vrch aj boky, na vrch naukladáme plátky broskýň
- Spravíme si čokoládovú polevu - ja ju robím tak, že si dám zovrieť maslo, hneď ako začne vrieť zložím ho z ohňa a nalámem do neho čokoládu na varenie a rozmiešam do hladkej polevy.
- Vrch poprskáme čokoládou tak, aby presvitali broskyne, boky potrieme čokoládovou polevou, dáme vychladiť a môžeme maškrtiť :)
|