Čoko dezert s krémom zo zeleného čaju (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Tento recept som videla v TV. Tento dezert som veľmi, veľmi chcela vyskúšať. Robila som ho celý deň. Počas dňa som si tisíc krát povedala, že mi šibe, tisíckrát som mala chuť to vzdať a milión krát som si želala byť radšej vonku zo psom. Nakoniec som ale viac menej úspešne skončila a aj keď som si povedala nikdy viac, pravdepodobne to ešte raz vyskúšam, ale už podľa svojho :-)

Suroviny

Postup

  1. V prvom rade potrebujeme kvalitný zelený, sypaný čaj. Akej značky netuším, aj keď si myslím, že je to dôležité. Šľahačkovú smotanu uvaríme....
  2. a do horúcej vysypeme čaj. Necháme vychladnúť a potom dáme na dve hodiny do chladničky.
  3. Po dvoch hodinách zistíte, že máte v miske jednu veľkú nabobtnanú hmotu, ktorá vám vypila všetku smotanu. Nezúfajte. Najprv hmotu preceďte, pretlačte cez sitko a potom normálne rukami vystískajte tak, aby ste získali čo najviac tekutiny.
  4. žĺtka s cukrom opatrne vymiešame, nešľaháme. Pridáme šľahačku ochutenú zeleným čajom.
  5. vznikne taká hustejšia kašička
  6. ktorú vylejeme do vhodných nádobiek. Ja som použila poháriky ktoré sú vhodné do mikrovlnky aj do mrazáku, čiže znesú plusové aj mínusové teploty. Poháriky pobúchame aby sme vyhnali prípadné vzduchové bubliny. Položíme na vhodný plech do ktorého nalejeme horúcu vodu cca do výšky krému a dáme do horúcej rúry na 150°C na 25-30 minút.
  7. Uvarený krém necháme vychladnúť, vyklopíme ho na tácku, zakryjeme fóliou a dáme do mrazničky. Je to nutné z dôvodu jedoduchšej manipulácie vo finále.
  8. a je čas vyrobiť si čokoládové nádoby - kopce, ktoré budeme plniť. Kuchár v TV mal formu do ktorej nalial roztopenú čokoládu, dal do chladničky za chvíľu vybral, vylial prebytočnú čokoládu a znovu šupol do chladničky. No a potom už len ukázali ako z formy vyberá dokonalé, hladučké, čokoládové ihlany. No môžem ja len svívať :-) Tak som začala rozmýšľať. Ako prvé som si našla vhodné poháriky. Najkôr som ich vyliala čokoládou, zopakovala som to asi tri krát aby som na záver zistila, že sa mi to nedá vybrať.
  9. tak som poháre vystlala fóliou, vyliala čokoládou, dala do chladničky a keď čokoláda stuhla celkom poľahky som ju pomocou fólie vybrala. A to, že povrch mojich kopčekov nie je hladučký som povýšila na zámer - keď kopce tak pekne zvrásnené. Nakoniec to vyzerá celkom zaujímavo :-)
  10. Teraz si pripravíme krém. Uvarila som puding. Ja som uvarila celý puding v 400ml mlieka s trochou cukru. Polovicu som si dala do misky a zjedla a s polovice som spravila krém. Takže do polovice vychladnutého pudingu pridáme hrudku masla cca 100g, vymiešame
  11. a pridáme posekanú, postrúhanú čokoládu.
  12. a ideme plniť. Čokoládové krusty zbavené fólie vlažíme naspäť do pohárikov, aby sa nám nepolámali a naplníme zhruba do polovice vanilkovým krémom. Z mrazáku vyberieme krém zo zeleného čaju a vtlačíme ho do vanilkového krému a celé zakryjeme zbytkom krému
  13. dáme na chvíľu do chladničky alebo mrazničky a zalejeme čokoládou. Necháme stuhnúť.
  14. V kastróliku si upražíme dve lyžice cukru, odložíme zo sporáka....
  15. karamel stále miešame, naťahujeme. Keď začne tuhnúť začneme ho liať na vhodnú podložku, napr. porcelán, sklo, mramor a vytvárame rôzne bizarné tvary. Je to celkom zábavka.
  16. Čokoládové kopčeky servírujeme ozdobené karamelovými ozdôbkami
  17. a môžeme si navymýšľať rôzne tvary :-)
  18. a takto vyzerá dezert prekrojený. Vanilkovo čokoládový krém je fajn, taká klasika. Čokoládová krusta mala byť oveľa tenšia, len taká škrupinka. No a krém zo zeleného čaju ma prekvapil. Najskôr nič moc, ale keď sa vám rozleží v ústach pocítite chuť zelené čaju, takú trpko zemitú. Určite záleží od značky. Len neviem ktorá by bola najvhodnejšia. Chce to experimentovať. Jediné čo ma mrzí je to, že kuchár v TV mal ten krém ozaj zelený. Ten môj je skôr bledo hnedý so slabulinkým zeleným nádychom. Podozrievam toho kuchára, že si pomohol potravinárskym farbivom.
  19. Čo dodať nazáver? celkom nám to chutilo, robiť to už viac nebudem, určite nie v tejto forme. Čo ma ale dostalo sú karamelové krustičky, ktoré boli skvelé a krásne chrumkavé :-) určite ich ešte ako jednoduchú a rýchlo hotovú ozdobu využijem :-)