Citrónová a pomarančovo-mandarinková kandizovaná kôra s chuťou karamelu (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Aj minulý rok som robila kandizovanú pomarančovú kôru..stále som rozmýšľala, ako
vylepšiť jej chuť..tak ma napadlo, vyskúšať to s karamelom..v recepte mám, že keď začne
cukor karamelizovať hneď zaliať vodou...teraz som cukor nechala úplne skaramelizovať a
myslím, že teraz je to pravé orechové...táto kôra je úplne skvelá..
120 minút príprava |
50 70 minút tepelná úprava |
Postup
- Robila som minulý týždeň citrusové džemy a využila som kôru pre kandizovanie...namočila som pomarančovú a mandarinkovú spolu do vedierka..
- citrónovú kôru som namočila do vody osobitne..všetky kôry som namáčala vo vode, vymieňala ju 2x denne počas 4 dní.
- pomarančovo-mandarinkovú som pokrájala...
- pokrájala aj citrónovú kôru..
- najprv som robila citrónovú kôru, lebo tej je iba 700g. a potreba cukru je tiež 700g.do rajnice som nasypala cukor a nechala som ho karamelizovať..v minuloročnom recepte, ktorý som sem pridala, sa má iba chvíľku karamelizovať a hneď podiať vodou, aby zakryla cukor...tento rok som nechala cukor úplne skaramelizovať..až potom som podliala vodou..treba toľko vody, aby zakryla cukor ...
- pridala som vodu a hneď do horúceho cukru pridala citrónovú kôru..a dobre premiešala...a nechala variť...citróny sa varili 50min..lebo ich je menej ako pomarančov..
- takto sa majú oddeľovať, voda sa má všetka odpariť a zostane iba karamel na citrónoch...
- uvarené som vysypala na pripravený plech a miešala vidličkami, aby sa rýchle vychladili a nezlepili...potm som ich vykúpala v cukre...a nechala dobre vychladiť..
- tak isto som robila aj pomaranče s mandarinkami...nechala cukor skaramelizovať..
- podliala vodou, aby zakryla cukor a pridala pokrájanú pomarančovú a mandarinkovú kôru..
- hotová pomarančovo-mandarinková kôra po 70 minútach varenia a odparovania...
- túto som musela vysypať na 2 plechy, lebo je jej viac, ako citrónovej..miešala som kôru, aby sa nezlepila...keď vychladla zasypala som ju cukrom a všetko dobre premiešala...
- hotová citrónová aj pomarančovo-mandarinková kôra..teraz ich nechám pár dní takto sušiť a potom uložím do sklených pohárov a zatvorím....
- a takto som ju ponúkla pre vás...ja ju používam do vianočných koláčov a pečiva, ale veľmi rada ich používam aj do zákuskov....u nás sa minie aj večer pri telke...prajem vám dobrú chuť.-)