Citrónová a pomarančovo-mandarinková kandizovaná kôra s chuťou karamelu (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Aj minulý rok som robila kandizovanú pomarančovú kôru..stále som rozmýšľala, ako vylepšiť jej chuť..tak ma napadlo, vyskúšať to s karamelom..v recepte mám, že keď začne cukor karamelizovať hneď zaliať vodou...teraz som cukor nechala úplne skaramelizovať a myslím, že teraz je to pravé orechové...táto kôra je úplne skvelá..

120 minút
príprava
50 70 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Robila som minulý týždeň citrusové džemy a využila som kôru pre kandizovanie...namočila som pomarančovú a mandarinkovú spolu do vedierka..
  2. citrónovú kôru som namočila do vody osobitne..všetky kôry som namáčala vo vode, vymieňala ju 2x denne počas 4 dní.
  3. pomarančovo-mandarinkovú som pokrájala...
  4. pokrájala aj citrónovú kôru..
  5. najprv som robila citrónovú kôru, lebo tej je iba 700g. a potreba cukru je tiež 700g.do rajnice som nasypala cukor a nechala som ho karamelizovať..v minuloročnom recepte, ktorý som sem pridala, sa má iba chvíľku karamelizovať a hneď podiať vodou, aby zakryla cukor...tento rok som nechala cukor úplne skaramelizovať..až potom som podliala vodou..treba toľko vody, aby zakryla cukor ...
  6. pridala som vodu a hneď do horúceho cukru pridala citrónovú kôru..a dobre premiešala...a nechala variť...citróny sa varili 50min..lebo ich je menej ako pomarančov..
  7. takto sa majú oddeľovať, voda sa má všetka odpariť a zostane iba karamel na citrónoch...
  8. uvarené som vysypala na pripravený plech a miešala vidličkami, aby sa rýchle vychladili a nezlepili...potm som ich vykúpala v cukre...a nechala dobre vychladiť..
  9. tak isto som robila aj pomaranče s mandarinkami...nechala cukor skaramelizovať..
  10. podliala vodou, aby zakryla cukor a pridala pokrájanú pomarančovú a mandarinkovú kôru..
  11. hotová pomarančovo-mandarinková kôra po 70 minútach varenia a odparovania...
  12. túto som musela vysypať na 2 plechy, lebo je jej viac, ako citrónovej..miešala som kôru, aby sa nezlepila...keď vychladla zasypala som ju cukrom a všetko dobre premiešala...
  13. hotová citrónová aj pomarančovo-mandarinková kôra..teraz ich nechám pár dní takto sušiť a potom uložím do sklených pohárov a zatvorím....
  14. a takto som ju ponúkla pre vás...ja ju používam do vianočných koláčov a pečiva, ale veľmi rada ich používam aj do zákuskov....u nás sa minie aj večer pri telke...prajem vám dobrú chuť.-)